Odobreno: I njima ide 40 američkih lovaca, oprema gratis

Izvor: B92, 27.Jan.2024, 17:01

Odobreno: I njima ide 40 američkih lovaca, oprema gratis

Grčki premijer Kirijakos Micotakis izjavio je da je danas važan dan za grčku nacionalnu odbranu jer je Grčka zvanično na putu da nabavi do 40 aviona F-35.

"Na osnovu pisma koje sam dobio od državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Entonija Blinkena, naglašena je i zapečaćena strateška dubina grčko-američkih odnosa", istakao je Micotakis, prenosi Katimerini.

Prema njegovim rečima, Grčka će istovremeno besplatno dobiti vrlo veliki paket opreme, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a njime će biti ojačana sva tri roda oružanih snaga, kao i Obalska straža Grčke.

"To su fregate, transporteri C-130, oklopni tenkovi i vozila, ali i mnogi drugi odbrambeni materijali koje je naša zemlja obezbedila na zahtev koji sam, u maju 2022. godine, uputio lično predsedniku (SAD Džozefu) Bajdenu", naveo je Micotakis.

On je istakao da je to rezultat metodičnog, tihog i dugog napora, koji predstavlja kombinaciju savezničke doslednosti Grčke na međunarodnim frontovima i promocije njenih nacionalnih interesa.

Američki Stejt department obavestio je ranije danas Kongres da je odobrio prodaju 40 lovaca F-35 Grčkoj, koji koštaju 8,6 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.