Odbrana raspeća

Izvor: Glas javnosti, 14.Nov.2009, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbrana raspeća

ATINA - Grčka pravoslavna crkva apelovala je na hrišćane širom Evrope da ustanu protiv zabrane isticanja raspeća u školskim učionicama širom Italije, objavio je juče Bi-Bi-Si na svojoj internet-stranici.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu prošle nedelje je doneo presudu u kojoj se kaže da isticanje raspeća u učionicama italijanskih škola krši prava dece na verske slobode, kao i na odluku da li će uopšte ili ne verovati u Boga.

U tom svetlu, Grčka >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << pravoslavna crkva, prenosi Bi-Bi-Si, strahuje da će „italijanski slučaj“ postati presedan i da će zabrana početi da se širi i na druge zemlje, uključujući i samu Grčku. Štaviše, GPC je sazvala i hitnu sednicu Svetog sinoda, koji će u toku naredne nedelje raspravljati o planu za dalje delovanje.

Bi-Bi-Si ocenjuje i da se GPC, uprkos hiljadugodišnjim trvenjima s rimokatoličkom crkvom, ovakvim nastupom založila za jedinstvo u odbrani hrišćanskih simbola.

Sveštenstvo GPC se, takođe, složilo sa stavom katoličkih kolega koji smatraju da je odlukom suda u Strazburu ignorisana uloga hrišćanstva u stvaranju evropskog identiteta. „Nisu samo manjine te koje imaju prava, ima ih većina“, poručeno je iz GPC.

I Grčka će se najverovatnije uskoro naći na udaru sličnih zahteva pošto je organizacija pod nazivom „Helsinki monitor“, koja okuplja borce za zaštitu ljudskih prava, već zatražila od grčkih sudova da iz sudnica uklone ikone s likom Isusa Hrista, kao i da se prekine praksa da se svedoci zaklinju nad Svetim pismom da će govoriti istinu. Pomenuta organizacija lobira i da sindikati grčkih prosvetara zatraže da se iz učionica uklone svi verski simboli.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.