OVO JE MANASTIR KOJEM PRETI VATRENA STIHIJA! Najstariji na Svetoj Gori, evo zbog čega će biti teško ugasiti vatru (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jul.2023, 12:16

OVO JE MANASTIR KOJEM PRETI VATRENA STIHIJA! Najstariji na Svetoj Gori, evo zbog čega će biti teško ugasiti vatru (VIDEO)

Grčki vatrogasci pokušavaju da ugase požar koji je izbio na Svetoj Gori na šumovitom terenu šireg područja manastira Velika lavra (Megistis lavra).

Ovaj manastir je najstariji i prvi u hijerarhiji među manastrima na Svetoj Gori, a Aristos Kasmiroglu, grčki zvaničnik zadužen za tu manastirsku zajednicu, kazao je za sajt Vima ortodoksijas da vatra bukti, ali da je pod kontrolom.

- Teško je pristupiti požaru jer je izbio u šumi - naveo je Kasmirglu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Navodi se da su na tom području angažovana 43 vatrogasca, 11 vatrogasnih vozila, kao i helikopter i avioni kanaderi koji pokušavaju da ugase požar iz vazduha.

Osnivač manastira Velika Lavra nio je Sveti Atanasije Atonski, a izgradnja je započeta u 10. veku po odobrenju vizantijskog cara Romana Drugog.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.