OTOPLJAVANJE ODNOSA ATINE I ANKARE: Grčka i Turska potpisale Deklaraciju o dobrosusedskim odnosima

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Dec.2023, 22:36

OTOPLJAVANJE ODNOSA ATINE I ANKARE: Grčka i Turska potpisale Deklaraciju o dobrosusedskim odnosima

Erdogan je u prvoj zvaničnoj poseti Atini od 2017. godine.

Tokom sastanka grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u Atini potpisana je Deklaracija o dobrosusedskim odnosima dve države, kao i 15 međudržavnih sporazuma.

Turski predsednik je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa Micotakisom izjavio da "ne postoji nijedan problem koji ne može da se reši" između >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Turske i Grčke, regionalnih rivala među kojima su odnosi decenijama zategnuti.

Micotakis je rekao da oseća "istorijsku odgovornost da iskoristi ovu priliku da dovede dve države rame uz rame, baš kakve su i granice dve države", izvestili su mediji.

U Deklaraciji o dobrosusedskim odnosima se navodi da su se dve države opredelile na to da neguju prijateljske odnose, da se međusobno poštuju, žive u miru i razumevanju i da rešenja za svaki spor traže u skladu sa međunarodnim pravom.

▶️ Turkish President Tayyip Erdogan met with Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis in Athens Thursday in a visit both countries hope can reboot ties after years of friction. https://t.co/lSTNJbuZiK pic.twitter.com/ewaiFIDiUj

— Voice of America (@VOANews) December 7, 2023

Grčki i turski ministri su tokom zvanične posete potpisali 15 sporazuma, među kojima je i dogovor o jednogodišnjem viznom programu koji bi omogućio turskim turistima da posećuju obližnja grčka ostrva bez potrebe da za to podnose zahtev za dozvolu.

- Nadamo se da ćemo naše probleme rešiti konstruktivnim dijalogom, dobrosusedskim odnosima u okviru međunarodnog prava - rekao je Erdogan i dodao da će biti "u interesu čitavog regiona da se postigne pravedno, trajno i održivo rešavanje kiparskog pitanja na bazi stvarnog stanja na ostrvu".

Micotakis je rekao da su njihovi bilateralni odnosi u prošlosti doživljavali turbulencije koje su ponekad bile opasne i da je važno ostati na "mirnijem putu" na kome se dve države nalaze već nekoliko meseci.

U razgovoru sa grčkom predsednicom Katerinom Sakelaropulu, Erdogan je izrazio nadu da će današnji sastanak o strateškoj saradnji Turske i Grčke biti prilika za "novu eru u odnosima dve zemlje".

Erdogan je u prvoj zvaničnoj poseti Atini od 2017. godine, nakon višegodišnjih tenzija između dve zemlje.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grčka i Turska potpisale deklaraciju o dobrosusedskim odnosima

Izvor: Radio 021, 07.Dec.2023

Tokom sastanka grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana potpisana je deklaracija o dobrosusedskim odnosima dve države, kao i 15 međudržavnih sporazuma.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.