OPREZ! Nikako ne krećite na put u Grčku bez OVE stvari! U suprotnom sledi vam kazna od 80 evra!

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Avg.2023, 07:52

OPREZ! Nikako ne krećite na put u Grčku bez OVE stvari! U suprotnom sledi vam kazna od 80 evra!

Važno obaveštenje za sve koji imaju nameru da u Grčku putuju kolima.

Spakovali ste pasoše, kupaći, euforija je tu i ostaje samo da konačno krenete na more. Ipak, ako idete u Grčku kolima, treba da znate da osim standarne opreme u gepeku, poput prve pomoći, treba da imate i još nešto vrlo bitno.

U pitanju je protivpožarni aparat.

Kako pišu na sajtu grckainfo.com, Grčka propisuje protivpožarni aparat tip S2 kao deo obavezne >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << opreme u vozilima svih kategorija.

Broj 2 je oznaka da aparat u sebi sadrži dva kilograma praha za gašenje. Aparat ne sme biti korišćen, čak ni delimično.

Kako bi korisnik mogao efikasno da ugasi požar čvrstih, tečnih i gasovitih goriva, ovaj kapacitet gašenja postiže se aparatom za gašenje suvim prahom od dva kilograma.

U slučaju da u automobilu nema aparata za gašenje požara, administrativna kazna iznosi 80 evra. Zakon važi i za grčke građane i za turiste.

Na osnovu zakonske regulative, potrebno je i održavanje aparata za gašenje požara, takozvano atestiranje – potvrda o ispravnosti. Pregled i servis vrše specijalizovani servisi, a aparat možete da odnesete i u najbliže Vatrogasno društvo. Prilikom servisa dobićete nalepnicu na kojoj će pisati datum atesta i važiće šest meseci.

Kada je u pitanju putovanje kolima preko Severne Makedonije i Bugarske, PP aparat je takođe obavezan za sva motorna vozila, ne samo za ona sa ugrađenim TNG.

Kako kažu iskustva, pojedini su kroz Grčku vozili bez problema čak i sa manjim aparatom tipa S1, a mnogima policija nije ni tražila PP aparat. Ipak, iskustva su jedno, a zakon drugo.

Važno je zapamtiti da bez protivpožarne zaštite vozila može doći do ogromne materijlne štete na autut i gubitka ljudskih života.

Gde kupiti S2 PP aparat i koja je cena

Cena protivpožarnog aparata S2 se kreće između 2.000 i 3.000 dinara. Prodaje se na benzinskim pumpama i prodavnicama auto delova.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.