ODBIJEN ZAHTEV SRBIJE ZA IZRUČENJE SIMEONA VILOVSKOG

Izvor: Kurir, 14.Jul.2010, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ODBIJEN ZAHTEV SRBIJE ZA IZRUČENJE SIMEONA VILOVSKOG

BEOGRAD - Simeon Vilovski, kako sada stvari stoje, neće biti izručen Srbiji! Ovu odluku juče je doneo Vrhovni sud Grčke, oslobodivši raščinjenog monaha SPC iz ekstradicionog pritvora.

BEOGRAD - Simeon Vilovski, kako sada stvari stoje, neće biti izručen Srbiji!

Ovu odluku juče je doneo Vrhovni sud Grčke, oslobodivši raščinjenog monaha SPC iz ekstradicionog pritvora. Njegov branilac, advokat Branislav Tapušković, u izjavi za Kurir kaže da >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << grčki sud smatra da nisu ispunjeni uslovi za izručenje Srbiji.

- Zahtev za izručenje je bio potpuno neargumentovan. To je odluka koju je donela najviša pravna instanca u Grčkoj i o njoj može eventualno još da raspravlja Ministarstvo pravde te zemlje. Ipak, ne verujem da bi ministarstvo moglo da ima drugačiji stav - ubeđen je Tapušković. On ocenjuje da se u Srbiji u vezi s istragom protiv Vilovskog „ne radi gotovo ništa“.

- Očigledno se čekala odluka o izručenju. Rok za pokretanje optužnice protiv Vilovskog ističe 22. jula i oni će do tog roka morati da završe istragu. Ako do tada Vilovski ne bude dostupan sudskim vlastima u Srbiji, sudiće mu se u odsustvu - objašnjava Tapušković.

S druge strane, Ministarstvo pravde još nije dobilo zvanično obaveštenje od nadležnih organa Grčke o statusu zahteva za izručenje Vilovskog, osumnjičenog u Srbiji za zloupotrebu službenog položaja.

„Molbu za ekstradiciju Vilovskog Srbiji Ministarstvo pravde je uputilo Grčkoj nedugo po njegovom hapšenju u Solunu 11. marta, po poternici srpskog Interpola. Poternica za Vilovskim raspisana je po nalogu Višeg suda u Beogradu, koji protiv njega i vlasnika građevinskog preduzeća ‘Rade Neimar’ Predraga Subotičkog vodi istragu zbog sumnje da su nezakonito prisvojili 350.000 evra iz fonda Eparhije raško-prizrenske namenjenih rekonstrukciji manastira na KiM. Nikada nismo, i nećemo, komentarisati postupke koji se vode pred pravosudnim organima, kao ni odluke nadležnih sudova u zemlji i inostranstvu“, saopštavaju iz ovog ministarstva.

Ekipa Kurira

Za šta se tereti Vilovski

Viši sud u Beogradu poveo je istragu protiv Simeona Vilovskog, ali i vlasnika građevinskog preduzeća „Rade Neimar“ Predraga Subotičkog, koji se nalazi u pritvoru, zbog sumnje da su nezakonito prisvojili 350.000 evra iz fonda Eparhije raško-prizrenske namenjenih rekonstrukciji manastira na KiM.

Vilovski je posle hapšenja izvesno vreme bio u kućnom pritvoru u Solunu, da bi potom u Atini proveo više od mesec dana čekajući odluku Vrhovnog suda Grčke. Odlukom SPC Vilovskom je oduzet monaški čin i vraćeno mu je svetovno ime Dejan. Bliski je saradnik umirovljenog vladike Artemija.

Vladika Porfirije zatečen

Puštanje Vilovskog na slobodu juče nije želeo da komentariše ni vladika jegarski Porfirije.

- Zaista ne znam šta da kažem, od vas čujem da je pušten i da je zahtev Srbije za izručenje odbijen - poručio je Porfirije.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.