Nowotny: Grčku čekaju socijalni nemiri ako izađe iz eurozone

Izvor: SEEbiz.eu, 21.Jun.2015, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nowotny: Grčku čekaju socijalni nemiri ako izađe iz eurozone

BEČ - Guverner Nacionalne banke Austrije Ewald Nowotny ocjenjuje da će će Grčka tehnički biti u stečaju krajem lipnja i upozorava na ekonomske i političke posljedice istupanja te zemlje iz eurozone.

"Grčka ima financijske obveze koje mora ispuniti do kraja lipnja, a ako to ne učini bit će tehnički u stečaju“", kazao je on u intervjuu jednom bečkom dnevniku“.

Nowotny je ukazao da građani Grčke treba da strahuju jer je u toj zemlji započeo >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << dramatičan razvoj situacije. Ekonomsko stanje je sve teže, a stanovništvo strepi od ograničenog toka kapitala i privremenog zatvaranja banaka, zbog čega je uslijedilo masovno povlačenje sredstava iz banaka.

Istupanje iz eurozone, prema njegovim riječima imalo bi ozbiljne posljedice po zemlju.

"Banke i dotok novca bi bili pred krahom. Postoji opasnost nekontrolisane ekonomske eskalacije“, upozorio je Nowotny dodajući da bi socijalni nemiri bili posledica.

Kada je riječ o posljedicama po eurozonu, Nowotny je istakao da se situacija značajno promijenila, i da danas, za razliku od prije dvije godine, ne postoji akutna opasnost da krah Grčke ima posljedice na druge južne zemlje.

"Kamate za državne obveznice Italije, Španjolske i Portugala gotovo da nisu povećane, i to zahvaljujući monetarnoj politici Europske centralne banke. Tržišta smatraju Grčku specijalnim slučajem. Istupanje Grčke iz eurozone bilo bi danas vezano za manje troškove nego prije dvije godine", uvjeren je Nowotny.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.