Novi smrtni slučajevi zbog novog gripa ne bi bili iznenađenje

Izvor: Politika, Beta, 22.Okt.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi smrtni slučajevi zbog novog gripa ne bi bili iznenađenje

Trenutni broj zaraženih u Srbiji se ne zna, zato što pratimo samo teško obolele. – Prvi smrtni slučaj sve menja, prvenstveno psihološki

Srbija se pridružila listi zemalja u kojima je od komplikacija izazvanih obolevanjem od novog soja virusa gripa A-H1N1 došlo do smrtnog ishoda. U regionu Balkana do sada je zabeleženo sedam smrtnih slučajeva od novog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << gripa u Grčkoj, četiri u Mađarskoj i po dva u Rumuniji i Bugarskoj.

Na odeljenju intenzivne nege Urgentnog centra Kliničkog centra Kragujevac umrla je četrdesetšestogodišnja bolesnica, čija je borba za život trajala 17 dana. Prva žrtva novog gripa za građane Srbije znači i svojevrsni psihološki šok, ali i jasno upozorenje da nas ova nova bolest neće zaobići. O tome za „Politiku” govori epidemiolog i šef Posebne radne grupe Ministarstva zdravlja za aktivnosti pre i u toku pandemije dr Predrag Kon.

Da li ste očekivali ovakav ishod i da li je moglo da bude drugačije?

Nažalost, epidemiolozi su bili spremni i na ovakvu mogućnost, da teški slučajevi mogu da se završe fatalno. Pitanje da li je u ovom konkretnom slučaju moglo biti drugačije, ostaje otvoreno, jer ova pacijentkinja nije htela da ostane na bolničkom lečenju onda kada joj je lekar to predložio.

Očekujete li još komplikovanih slučajeva i smrtnih ishoda s obzirom na trenutni broj obolelih u Srbiji?

Trenutni broj zaraženih u Srbiji se ne zna, zato što pratimo samo teško obolele. Ne možemo da znamo taj broj, niti imamo kapacitete da prebrojimo i sve lake slučajeve, ali tako je i u Evropi i čitavom svetu. Trenutno, registrovani oboleli su samo laboratorijski potvrđeni slučajevi, i njih je za sada 134. Broj obolelih više stotina puta je veći od ovog broja. Samim tim što smo postavili nadzor nad svim teškim slučajevima koji mogu fatalno da se završe praktično smo pozitivno odgovorili na vaše pitanje. Epidemiolozi ne bi bili iznenađeni novim smrtnim slučajevima.

Šta se menja u proceni epidemiološke situacije sa prvim smrtnim slučajem u našoj zemlji?

Detaljno ćemo uskoro ponovo razmotriti ukupnu epidemiološku situaciju. Za sada nemamo promene u indikatorima, ali prvi smrtni slučaj sve menja, prvenstveno psihološki. Ali, što se cirkulacije virusa tiče i zadataka koje imamo, u ukupnim aktivnostima i epidemiološkoj situaciji nema neke promene.

Da li činjenica da imamo i smrtni slučaj menja mere zaštite ili druge aktivnosti?

Ne, sve mere zaštite koje su planirane ostaju i dalje. Možda će ovaj smrtni slučaj malo da nas ubrza u donošenju odluka da se ubrza dobijanje pandemijske vakcine. Nadam se da ćemo što pre tu vakcinu imati.

Koji su simptomi novog tipa virusa gripa?

Bitno je shvatiti da ovaj virus gripa pokazuje dva „lica”. To je isti virus gripa, ali treba naglasiti da može različito da se ispoljava. Negde kod pacijenata dominira blaga klinička slika, praktično oboljenje koje nikada ne bismo povezali sa novim gripom, i eventualno srednje teško oboljenje sa temperaturom višom od 38 stepeni Celzijusa, ali bez nekih ozbiljnijih komplikacija, ali sa druge strane, svuda u svetu zabeležen je znatan broj slučajeva sa vrlo teškom kliničkom slikom i to kod mladih osoba, pogotovo kod radno sposobnih osoba. U svetu je zabeležen veliki broj smrtnih ishoda kod osoba u srednjem dobu između 30 i 50 godina što je sasvim drugačije nego kod sezonskog gripa.

Kako da ga razlikujemo od običnog sezonskog gripa ili prehlade?

Ne može se razlikovati od sezonskog gripa, ali što se tiče prehlade postoje poznate razlike. Pre svega, prehlade ne počinju naglo kao grip, a simptomi novog gripa pokazuju i neke male promene, a ne daju visoku temperaturu.

Kada je odlazak lekaru obavezan?

U ovom času svaka povišena temperatura iznad 38 stepeni Celzijusa zahteva konsultaciju lekara. Najvažniji znak za otkrivanje teških slučajeva gripa je otežano disanje, čovek teško govori, ima prekide u govoru, pokreće, uvlači ili podiže ramena" Ima i drugih parametara kao što su frekvencija disanja, merenje zasićenosti kiseonikom, ali to je već posao doktora.

Ko su najugroženije osobe?

To su trudnice, gojazne osobe i osobe sa metaboličkim poremećajima, pre svega dijabetičari, kao i kardiovaskularni bolesnici, plućni bolesnici, posebno astmatičari i bubrežni bolesnici. Jedna od komplikacija koja se javlja kod novog gripa je i otkazivanje bubrega kao neposredni uzrok smrti.

Kada će vakcinacija protiv novog gripa početi u Srbiji?

Iskreno se nadam da to može da se desi pre Nove godine, ali je realnije očekivati da će to biti tek u januaru.

Ko treba da se vakciniše protiv običnog sezonskog gripa ?

Vrlo je značajno razlikovati vakcinu protiv sezonskog gripa od pandemijske. Sezonskom vakcinom treba da se zaštite iste grupe pacijenata kao i ranijih godina. To su svi hronični bolesnici, osobe starije od 65 godina, kao i oni koji žive u posebnim socijalnim uslovima.

Da li primanje sezonske vakcine isključuje primanje pandemijske i obrnuto?

Pandemijska vakcina preporučuje se svakome. Međutim, ovde postoje prioriteti. Za sada je predlog radne grupe da je vakcinacija obavezna – mada će se o tome još diskutovati – za hronične bolesnike, zdravstvene radnike i za zaposlene u javnim službama, kao i za osobe koje se nalaze u službama za socijalno zbrinjavanje. Za ostale je vakcinisanje tek preporuka i to po prioritetima. Na prvom mestu su trudnice, zatim slede deca do 14 godina, pa grupa od 15 do 49 godina"

Olivera Popović

[objavljeno: 23/10/2009]
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.