Niš – prestonica bureka: Buregdžijada okupila majstore iz Grčke i Makedonije

Izvor: Svet, 02.Sep.2014, 12:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš – prestonica bureka: Buregdžijada okupila majstore iz Grčke i Makedonije

Tri dana park Svetog Save u gradu na Nišavi bio je prestonica bureka. Manifestacija „Dani bureka“, 12. po redu, okupila je desetak lokalnih pekara i majstore ovog specijaliteta iz Makedonije i Grčke. Buregdžijadu je posetilo oko 5.000 ljudi. Organizator, Unija pekara, procenjuje da je smazano preko jedne tone bureka svih vrsta. A, bilo ga je sa sirom, mesom, spanaćem, pečurkama, ljutim papričicama… Ovogodišnji specijalitet >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << svakako je burek sa vanilom i jagnjetinom!
“Burek je odavno zaslužio da postane brend našeg grada, ali nam za tako nešto nedostaje još samo jedna ozbiljna studija i sertifikat, ali uporno radimo na tome”, kaže Bratislav Vukadinović, predsednik Unije pekara, naglašavajući da se pravi, izvorni burek pravi jedino još u Nišu.
Inače, stari zapisi kažu da je burek u carskom Nišu prvi put napravljen 1498. godine, a majstor je bio Turčin Mehmed Oglu, tada jedan od najpoznatijih kuvara u Istanbulu. Burek kakav se danas ovde može naći, više se ne pravi ni u Turskoj. U obliku najbližem izvornom, pored Srbije, zadržao se još samo u Makedoniji i BiH, s razlikom što se u Bosni sprema samo sa mesom.
Grci iz grada Seresa kod Soluna šesti put zaredom su učestvovali na niškoj „Buregdžijadi“. Pored čuvenog slatkog bureka „bugata“, od vanile i mleka, Nišlije su na njihovom štandu mogle da probaju i druge poslastice, među kojima i grčki ratluk od badema i putera.
Izvor: Novosti
Foto: Tanjug video screenshot
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.