Nikolić se oprostio od ambasadora

Izvor: B92, 20.Avg.2013, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić se oprostio od ambasadora

Beograd -- Predsednik SrbijeTomislav Nikolić primio je danas u oproštajne posete ambasadore Grčke i Kuvajta, Stoidisa i Favzija Abdulaziza Ahmada al-Jasema.

Nikolić je u razgovoru sa Stoidisom podvukao izuzetne bilateralne odnose Srbije i Grčke i zahvalio se Stoidisu na prijateljstvu i ljubavi koje je utkao u unapređenje odnosa između dve zemlje.

"Posebnu zahvalnost dugujemo na podršci naših grčkih prijatelja u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << istakao je predsednik i naglasio da ništa manje važna nije ni podrška Grčke u procesu evrointegracija.

Sledeće godine se obeležava stogodišnjica otpočinjanja Prvog svetskog rata i veoma je značajno da saveznici Grčka i Srbija na pravi način obeleže borbu za slobodu i mir protiv agresije i represije pod bilo kojim izgovorom, navedeno je u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.

Stoidis se zahvalio Nikoliću na podršci koju je ukazivao tokom njegovog mandata.

Dve zemlje beleže veoma visok nivo bilateralnih odnosa u svim segmentima.

Grčka će preuzeti predsedavanje Evropskoj uniji u prvoj polovini 2014. godine i tu priliku će iskoristiti da maksimalno podrži na dobijanju podrške za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, navedeno je u saopštenju.

Takođe, Srbija ne treba da sumnja u to da Grčka nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosovo i Metohije.

"Obeležavanje godišnjice Prvog svetskog rata je vaoma važna i osetljiva tema, kojoj će Grčka pristupiti na poseban i temeljan način. Nema govora o nekakvoj reviziji istorijskih događaja i negaciji odgovornosti za dešavanja u tom ratu", istakao je Stoidis.

Predsednik Nikolić se u odvojenom susretu zahvalio ambasadoru Kuvajta na naporu koji je uložio da se odnosi dve zemlje unaprede, istakavši da su postavljene solidne osnove za unapređenje bilateralne saradnje.

Postoji znatan prostor u kome bi ta saradnja mogla da se proširi i svim segmentima, a naročito u oblasti investicija, zaključio je predsednik Nikolić

Al-Jasem je rekao da Kuvajt ulaže maksimalne napore na stabilizaciji situacije na Bliskom istoku. Ta zemlja se zalaže za dijalog i mirno razrešenje sukoba u Egiptu, istovremeno podržavajući aktuelnu vladu.

Bilateralne odnose sa Srbijom ambasador je ocenio kao veoma dobre i dodao da postoji veliki potencijal da se oni dalje prodube i unaprede.

Ambasador Al-Jasem će nakon isteka mandata ostati da živi u Srbiji, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.