Nezadovoljstvo zbog masovnog otpuštanja

Izvor: Politika, 16.Sep.2013, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezadovoljstvo zbog masovnog otpuštanja

Od našeg dopisnika

Atina Grčke škole i fakulteti ostaće ove nedeljeu velikom broju zatvoreni.Nastavno osoblje ispunjava pretnju štrajkom, u znak protesta zbog masovnih otpuštanja. Neplanirani „raspust” trajaće do kraja nedelje. Štrajkače iz državnih obrazovnih ustanova podržaće i privatne škole i bolnice. Na najavljene, masovne demonstracije izaći će i zaposleni u javnom sektoru.

Već prošle nedelje, kada je školska godina zvanično >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << počela, mnoge škole radile su sa smanjenim kapacitetima,neke su bile zatvorene.Na fakultetima su odloženi ispitni rokovi jer je već tada počeo štrajk univerzitetske administracije.

Višednevni pregovori sa vladom i pokušaj nastavnog osoblja da utiče na odluku da se do kraja godine na tzv.mobilne liste stave na hiljade učitelja,nastavnika i profesora nisu urodili plodom.Ukazivanje na činjenicu da će zbog otpuštanja nastavnog kadra, pre svega, trpeti obrazovni sistem koji već sada ima manjak od oko 16 hiljada predavača,nisu izmenili poziciju vlade. Kabinet premijera Samarasa moraće do kraja ove godine da ispuni obećanje evropskim poveriocima, ukoliko želi novu tranšu kredita,što će reći da otpusti većinu od 25 hiljada prosvetnih radnika koji će se naći na prinudnom odmoru.

Nezadovoljstvo raste i među nastavnicima srednjih škola koji su od ponedeljka u petodnevnom štrajku. Pridružiće im se i zaposleni u penzionim fondovima.U višečasovnom štrajku će biti i učitelji osnovnih škola.Oni će se, međutim, zajedno sa nastavnim osobljem u privatnim školama, priključiti štrajkačima„samo” dvodnevnom obustavom rada, sredinom nedelje.Naime,dvodnevni generalni štrajk zaposlenih u javnom sektoru najavljen je za 18. i 19. septembari njemu će se po svoj prilici pridružiti sve strukture,osoblje bolnica,fondova...Masovni mitinzi i demonstracije u centru Atine i drugih velikih gradova najavljene su za sredu iduće nedelje.

Najavljeni štrajkovi se smatraju još jednim iz serije pokušaja da se izvrši pritisak na vladu da ne podleže zahtevima „trojke“ inespektora EU,MMF i Evrospke centralne banke koji sredinom nedelje stižu u Atinu da provere tempo sprovođenja reformi. Prvi na listi zahteva „trojke“ je, da se do kraja septembra na prinudni odmor pošalje 12.500 državnih službenika,a do kraja godinejoš toliko njih.

Kako stvari stoje,postoje ozbiljne sumnje da će vlada do dolaska „trojke“, u četvrtak, imati gotov spisak od 12.500 državnih službenika.Prema pisanju lista „Katimerini“,izgleda da vlada ne može tako brzo da odredi još dve hiljade radnika za otpuštanje.Izvori u Minsitarstvu za administrativne reforme, kome je poveren ovaj zadatak, tvrde da im do rešenja nedostaje samo nekoliko dana. Nastavno osoblje koje je najavilo generalni štrajk,stvara neočikivani i ozbiljan problem.

Premijer Adonis Samaras koji će pre dolaska „trojke“ boraviti u Briselu i lično pokušati da dočara pravu situaciju u zemlji mogao bi,eventualno, da ublaži nezadovoljstvo eksperata „trojke” od čijeg izveštaja, zavisi odobravanje novih kredita. Međutim,najveći neprijatelj premijerovih reformi je realno stanje u Grčkoj, kao i činjenica da je nezaposlenost porasla na 27,9 posto.

Jasmina Pavlović-Stamenić

objavljeno: 16.09.2013.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.