Nevolja tek stiže: Rusija ima uslov

Izvor: B92, 19.Maj.2015, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nevolja tek stiže: Rusija ima uslov

Roseljhoznadzor je spreman da pusti na rusko tržište samo 20 odsto ranijeg broja isporučilaca iz Mađarske, Grčke i Kipra u slučaju ukidanja embarga.

"Dvadeset odsto od onog što je bilo", rekao je novinarima rukovodilac ruske Federalna službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Sergej Dankvert, imajući u vidu broj preduzeća iz te tri zemlje Evropske unije koje su potvrdile saglasnost za zahtevima Carinske unije tokom ruske provere.

"Ako je u Mađarskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bilo 90 (preduzeća), onda će posle ukidanja prehrambenog embarga biti 15 preduzeća", preneo je Tas.

Isto važi i za Kipar - bilo je šest, ostalo je dva, nastavio je šef službe. Među grčkim isporučioma pravo na isporuku u Rusiju, prema Dankvertu, dobili su samo pojedinci.

Tokom delovanja ruskih prehrambenih sankcija znatno se promenila struktura vlasništva u evropskim prehrambenim kompanijama, ukazao je on. Novi kadrovi često nisu upoznati sa zahtevima Carinske unije za isporučioce, rekao je Dankvert.

U Evropskoj uniji je dozvolu za izvoz na rusko tržište imalo oko 6.000 preduzeća, pri čemu 90 odsto njih bez provere Roseljhoznadzora uz garanciju bezbednosti zemlje isporučioca, podsetio je šef te službe.

"Tražimo mehanizam da sva ta preduzeća dobiju dozvolu po pravilima Carinske unije - uz proveru ili uz saglasnost zemalja", kazao je Dankvert.

On je objasnio da se taj proces komplikuje zbog odsustva dijaloga sa kolegama iz EU i nedostatka kadrova i sredstava za inspekcije.

Pri tome slabljenje kontrasankcija Rusije na zapadne sankcije je u nadležnosti vlade, ukazao je Dankvert. Prema njegovim rečima, veterinarske i fitosanitarne službe EU prekinule su pregovore o uslovima obnavljanja isporuka evropskih proizvoda u Rusiju u slučaju ukidanja prehrambenih sankcija.

"Naše kolege iz EU su prekinule sve dijaloge. Poslednji put smo razgovarali u januaru", rekao je.

Rusija je pokušala da reši pitanje zabrana isporuka proizvoda iz pojedinih zemalja EU na bilateralnoj osnovi, podsetio je Dankvert. Međutim, takav režim ne prihvata EU, jer je u suprotnosti sa idejom integriteta unije, zaključio je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.