Nemački političari Grčkoj: Prodajte ostrva ili van-evrozone

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2010, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački političari Grčkoj: Prodajte ostrva ili van-evrozone

BEČ,BERLIN - Više političara vladajuće konzervativno-liberalne koalicije pozvalo je kancelarku Angelu Merkel da, uoči sutrašnje posete grčkog premijera Jorgosa Papandreua Berlinu, ne obećava Grčkoj finansijsku pomoć za prevazilaženje teške finansijske krize.

Jozef Šlarman, predstavnik udruženja malih i srednjih preduzetnika u kancelarkinoj Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU) predložio je da grčka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << država proda nekretnine i firme koje poseduje, jer "svako ko je bankrotirao, mora da učini sve da namiri svoje poverioce".

Šef grupe mladih poslanika CDU Marko Vandervic je danas ocenio da bi Grčka trebalo da proda nenastanjena ostrva.

Računa se da Grčka ima 2.000 ostrva od kojih je 227 nastanjeno.

Na ironično pitanje da li isključuje mogućnost prodaje naseljenih otoka i raseljavanje Grka koji na njima žive, mladi hrišćanski demokrata je rekao da bi to bio "preveliki posao" i da naseljeno ostrvo "ionako niko neće da kupi".

Frank Šefler, finansijski stručnjak Liberala koji u Berlinu vladaju u koaliciji sa CDU, upozorio je kancelarku da bi obećanje finansijske pomoći Grcima značilo "kršenje nemačkog prava" i da u sutrašnjem susretu sa Papandreuom "mora da ostane nepokolebljiva".

Šef minhenskog instituta za privredna istraživanja Hans-Verner Zin je, posle današnjeg objavljivanja mera grčke vlade za izlazak iz krize, ocenio da je "svaki pokušaj da se Grčka stabilizuje i zadrži u zoni evra, samo bunar bez dna".

Istakao je da bi bilo bolje da Grčka istupi iz evro-zone, jer će u protivnom zajednička valuta biti teško i dugoročno uzdrmana. Izlazak Grčke bi čak pomogao drugim zemljama, članicama te zone, da prevaziđu posledice finansijske krize i recesije.

Zin je ocenio da, "pošto Grčka nije u stanju da refinansira dugove, ostale zemlje članice evro-zone mogu samo da joj poklone novac ili da obezvrede valutu što je u evro-zoni teško jer može da ide samo zajedno sa smanjivanjem cena i plata".

Odnosni Nemačke i Grčke vidno su zahladneli od izbijanja finansijske krize izazvane milijardskim budžetskim deficitom koji je dostigao skoro 13 odsto bruto društvenog proizvoda Grčke. Ulje na vatru doliva svakodnevno svojim izveštavanjem i bulevarska štampa.

Predsednik grčkog parlamenta Filipos Pecalnikos je u današnjem izdanju nedeljnika "Štern" objavio otvoreno pismo u kojem navodi da "Grci ne očekuju da ih Nemci spasu" jer su taj zadatak "postavili sami sebi".

"Grčkoj ne treba vaš novac, već vaša solidarnost i podrška da bi se odbranila od napada međunarodnih špekulanata", poručio je Nemcima Pecalnikos koji je studirao i radio u Nemačkoj.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.