Nema povlačenja novca iz Srbije

Izvor: RTS, 26.Okt.2011, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema povlačenja novca iz Srbije

Direktne posledice krize evrozone u Srbiji mogu biti manje kapaciteta za zaduživanje u inostranstvu i manje stranih izvora kredita. Za Srbiju povoljno što strane banke u Srbiji nisu izložene grčkom dugu, ocenili gosti emisije "Oko ekonomije".

Najveći deo aktive u Srbiji poseduju banke iz zemalja Evropske unije, pa posledice krize evrozone u Srbiji mogu biti manji kapacitet za zaduživanje u inostranstvu i manje stranih izvora kredita, rekao je Vladimir Čupić, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izvršni direktor Hipo Alpe Adria grupe, gostujući u emisiji "Oko ekonomije".

Na pitanje da li očekuje da banke povuku sredstva iz Srbije kao odgovor na krizu evrozone, Čupić kaže da ne veruje da će se to dogoditi, jer je ta cifra premala da bi išta značila na nivou Evrope.

Ukoliko bi do toga došlo, kaže, reakcija NBS bila bi vrlo oštra. 

Boris Begović, predsednik Centra za liberalno-demokratske studije, smatra da banke u Srbiji nisu toliko izložene grčkom dugu, što je za zemlju povoljna okolnost.

Ukoliko u Briselu bude postignut dogovor, to bi dovelo do automatske stabilizacije evra što bi trebalo da se vidi već na sutrašnjem otvaranju berzi. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.