Neizbežno reprogramiranje grčkog duga

Izvor: RTS, 23.Apr.2010, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neizbežno reprogramiranje grčkog duga

Grčkoj neće biti dovoljna finansijska pomoć Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda i zbog toga će morati da da reprogramira spoljni dug, ocenjuje američka banka "Goldman Saks".

Finansijsko stanje Grčke je gore od onog koje se prezentuje većini učesnika svetskog finansijskog tržišta, zbog čega će Atina najverovatinije smanjiti ili kasniti sa isplatama obveznica čak i u slučaju da dobije pomoć Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), prognozira >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << američka banka "Goldman Saks" u svom izveštaju.

Vodeći ekonomista banke za Evropu Erik Nilsen smatra da Grčkoj neće biti dovoljna samo pomoć EU i MMF i da će zato morati da reprogramira spoljni dug.

Banka, takođe, ne isključuje varijantu da će u narednih nekoliko meseci grčka vlada predložiti vlasnicima njenih obveznica da dobrovoljno prihvate reprogramiranje dugovanja.

Uz rasprostranjena predviđanja Grčka će neizbežno i vrlo brzo odložiti izmirivanje svojih obaveza. Juče je kamata za desetogodišnje obveznice dostigla do sada nezabeležen nivo od 8,49 odsto godišnje, a za trogodišnje 9,13 procenata.

Situaciju je dodatno destabilizovala informacija statističke službe EU, Evrostata, da je budžetski deficit Grčke prošle godine dostigao 13,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je ranije grčka vlada navodila deficit od 12,9 procenata BDP.

Saradnik jedne od najvećih banaka EU, britanske HSBC, je za rusku agenciju Itar Tas izjavio da finasijska kriza u Grčkoj ima tendenciju da preraste u opštu sistemsku krizu zone evra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.