Nauka i tehnologija: Grčke aviokompanije prelaze na elektronske karte

Izvor: Southeast European Times, 26.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nauka i tehnologija: Grčke aviokompanije prelaze na elektronske karte

Grčka će se od juna potpuno prebaciti na elektronske avionske karte. Takođe ove nedelje: dva hrvatska naučnika otkrila protein važan za borbu protiv neizlečivih bolesti.

26/05/2008

Grčka će od 1. juna koristiti samo elektronske avionske karte, na osnovu odluke Međunarodne asocijacije avioprevoznika. Nacionalni avioprevoznik Olimpik Erlajns i Egean Erlajns kažu da su spremi za promenu. Prema istraživanju korporativnih avionskih putovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << za 2008. godinu, koje je sprovela IATA, od 1.000 avionskih putnika koji često putuju njih 89 odsto preferira elektronske karte.

***

Dvoje hrvatskih naučnika Ivan Đikić i Koraljka Husak otkrili su novi protein važan u razvoju tumora i neuroloških oboljenja. Njihove kolege smatraju otkriće dvoje naučnika, koji rade u Frankfurtu, značajnim korakom napred u borbi protiv trenutno neizlečivih bolesti kao što je rak.

***

Crnogorski grad Bar bio je od petka (23. maja) do nedelje domaćin međunarodne naučne konferencije posvećene pravnom statusu crkava i verskih zajednica u Crnoj Gori. Forum su organizovale Crnogorsko-primorska eparhija i Budimljansko-nikšićka episkopija.

***

Rumunija razmišlja o pokretanju nacionalne kampanje za vakcinaciju devojaka protiv raka grlića materice. To je saopšteno u četvrtak (22. maja) na sastanku premijera Kalina Popesku Taričanua i bivše američke državne sekretarke Medlin Olbrajt, predsednice konsultantske kuće Olbrajt Grup. Rumunija ima najveći stepen smrtnosti od raka grlića materice u istočnoj Evropi.

***

Laboratorija u Zagrebu počela je kultivisanje sintetičke kože. Kožom će se pokrivati opekotine, a njeni kreatori nadaju se da će se time umanjiti potreba za uvezenim tkivom. Normalan period kultivacije je mesec dana, tokom kojeg koža može da poraste od 1 do 70 kvadratnih santimetara.

***

Forum o poreklu i istoriji ćiriličnog pisma održan je u četvrtak (22. maja) u Skoplju. Forum je okupio akademike, filologe, lingviste i druge eksperte u sklopu nacionalne kampanje za očuvanje ćiriličnog pisma. Kampanja je počela 23. aprila, a završiće se 10. juna.

***

Više od 1,2 miliona građana Grčke koristi Internet, uključujući bankarske usluge putem Interneta. Svakog dana banke primaju preko 1.500 zahteva za registraciju elektronskih bankovnih računa. Eksperti predviđaju da će broj korisnika elektronskih bankarskih usluga dostići 1,6 miliona do kraja ove godine, u poređenju sa samo 550.000 krajem 2004. godine.

(Razni izvori – 19/05/08-26/05/08)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.