Nastavljen štrajk u Grčkoj

Izvor: RTS, 31.Jul.2010, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljen štrajk u Grčkoj

Vlada angažovala vojne kamione za prevoz goriva, pa se situacija na atinskim pumpama stabilizuje. Turizmu naneta velika šteta. Gužve na granici sa Makedonijom zbog smene turista, ali i Grka koji nabavljaju gorivo.

Po nalogu Vlade u Atini, sinoć su u Grčkoj angažovani vojni kamioni i brodovi za snabdevanje građana gorivom, a vojnici voze kamione-cisterne, oduzete privatnicima koji štrajkuju. Od podneva primetna normalizacija na pumpama oko Atine.

Grčka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << privreda trpi veliku štetu. Višednevni štrajk većine od 60.000 privatnih prevoznika u Grčkoj poremetio je privredu, trgovinu i turizam i to usred sezone godišnjih odmora.

Oko 70 odsto benzinskih stanica ostalo je bez goriva, a od podneva sve je više benzinskih pumpi u Atini koje gorivo dobijaju od privatnih benzinskih tankera pod policijskom zaštitom.

Duž autoputa Atina-Korint više nema automobila koji čekaju gorivo. Iz nekih delova zemlje stižu vesti o nestašicama svežih namirnica i privremenom zatvaranju prodavnica.

Vlada u Atini kaže da je s pravom posegnula za vanrednim zakonom, jer kako ističe, niko nema pravo da parališe zemlju. To je deo šireg paketa mera štednje, koje je vlada usvojila zbog velikog budžetskog deficita i zaduženosti države.

S druge strane, vozači kamiona štajkuju jer se protive planovima za otvaranje ovog transportnog sektora za konkurenciju.

"Zašto ne uhapsite izbacivače iz noćnih klubova? Mi nemamo oružje. A vi samo ispitujete nas?", izjavio je jedan od vozača.

Zbog nestašice goriva i hrane, ugrožen je i turizam, jedna od najvažnijih privrednih grana u zemlji. Hotelijeri i turističke agencije žale se na manji broj gostiju.

Zvanični podaci grčkog Statističkog zavoda govore o padu broja stranih turista u prvom kvartalu ove godine, i o upola manjem obimu poslovanja malih preduzeća u području Atine u prvom polugodištu ove godine, u poređenju sa istim periodom 2009. godine.

Dok štrajk vozača kamiona traje - grčka vlada preti krivičnim gonjenjem onih koji nastave da štrajkuju i kaznom od 5 godina zatvora, u Atini su finansijski revizori Evropske Unije i Međunarodnog monetarnog fonda koji proveravaju sporovđenje reformi.

Za danas su i grčki kontrolori leta najavili štrajk, pošto vlada nije prihvatila njihov zahtev za plaćanje prekovremenih sati.

Zbog nestašice goriva, na graničnom prelazu Bogorodica na makedonsko-grčkoj granici velike su gužve. Makedonski i srpski turisti vraćaju se sa godišnjeg odmora iz Grčke, ali u Makedoniju dolaze i Grci da natoče gorivo.

Prema procenama pograničnih službi, dnevni protok putnika na Bogorodici, ovih dana je oko 25.000 ljudi, među kojima je najviše srpskih državljana.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.