Izvor: Mondo, 08.Mar.2019, 15:31 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Napravite grčki revani kolač
U iščekivanju leta, podsetimo se grčkih ukusa!
Revani je tradicionalni grčki kolač, koji se sprema prilično jednostavno – sa grizom i limunom, koji ovom kolaču daje mekoću. S obzirom na to da je revani popularan kolač u mnogim mediteranskim zemljama, možda ste se i susreli sa različitim verzijama recepta, a evo kako se sprema u Grčkoj.
Sastojci:
130 grama brašna >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<
170 grama griza
Kašika praška za pecivo
110 grama putera
225 grama šećera
Tri jaja
Kašičica ekstrakta vanile
Rendana kora jednog limuna
250 mililitara mleka
Prstohvat soli
Za preliv:
350 mililitara vode
300 grama šećera
Rendana kora polovine pomorandže
Kašičica sveže ceđenog soka limuna
Šećer u prahu, cimet, pola šolje iseckanih badema (opciono)
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Podmažite pleh i ostavite ga sa strane.
U posudu srednje veličine pomešajte brašno, griz i prašak za pecivo.
U drugu posudu umutite mikserom puter i šećer, a onda dodajte žumanca jedno po jedno. Nastavite da mutite dok se smesa ne sjedini i bude žućkaste boje, pa dodajte ekstrakt vanile i limunovu koru.
Smanjite mikser na najmanju brzinu, dodajte mešavinu brašna, griza i praška za pecivo, a onda postepeno dodajte mleko.
U odvojenu posudu umutite belanca sa malo soli, i mutite dok ne dobijete "sneg". Dodajte umućena belanca u smesu i promešajte polako i pažljivo jer ne želite da belanca splasnu.
Nalijte smesu u pleh ravnomerno i pecite oko 45 minuta ili dok kolač ne dobije zlatno-braon boju.
U međuvremenu, pripremite preliv.
U šerpu stavite vodu, šećer i koru pomorandže, i ostavite da proključa, a onda malo smanjite vatru i ostavite da se krčka oko pet minuta. Dodajte limunov sok i ostavite da se ohladi. Jako je važno da se sirup ohladi pre nego što prelijete kolač jer će u suprotnom kolač da "šljone".
Kada prelijete kolač i potpuno se ohladi, možete po želji da pospete šećerom u prahu, cimetom ili bademima.