Napravite grčki revani kolač

Izvor: Mondo, 08.Mar.2019, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napravite grčki revani kolač

U iščekivanju leta, podsetimo se grčkih ukusa!

Revani je tradicionalni grčki kolač, koji se sprema prilično jednostavno – sa grizom i limunom, koji ovom kolaču daje mekoću. S obzirom na to da je revani popularan kolač u mnogim mediteranskim zemljama, možda ste se i susreli sa različitim verzijama recepta, a evo kako se sprema u Grčkoj.

Sastojci:

130 grama brašna >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

170 grama griza

Kašika praška za pecivo

110 grama putera

225 grama šećera

Tri jaja

Kašičica ekstrakta vanile

Rendana kora jednog limuna

250 mililitara mleka

Prstohvat soli

Za preliv:

350 mililitara vode

300 grama šećera

Rendana kora polovine pomorandže

Kašičica sveže ceđenog soka limuna

Šećer u prahu, cimet, pola šolje iseckanih badema (opciono)

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Podmažite pleh i ostavite ga sa strane.

U posudu srednje veličine pomešajte brašno, griz i prašak za pecivo.

U drugu posudu umutite mikserom puter i šećer, a onda dodajte žumanca jedno po jedno. Nastavite da mutite dok se smesa ne sjedini i bude žućkaste boje, pa dodajte ekstrakt vanile i limunovu koru.

Smanjite mikser na najmanju brzinu, dodajte mešavinu brašna, griza i praška za pecivo, a onda postepeno dodajte mleko.

U odvojenu posudu umutite belanca sa malo soli, i mutite dok ne dobijete "sneg". Dodajte umućena belanca u smesu i promešajte polako i pažljivo jer ne želite da belanca splasnu.

Nalijte smesu u pleh ravnomerno i pecite oko 45 minuta ili dok kolač ne dobije zlatno-braon boju.

U međuvremenu, pripremite preliv.

U šerpu stavite vodu, šećer i koru pomorandže, i ostavite da proključa, a onda malo smanjite vatru i ostavite da se krčka oko pet minuta. Dodajte limunov sok i ostavite da se ohladi. Jako je važno da se sirup ohladi pre nego što prelijete kolač jer će u suprotnom kolač da "šljone".

Kada prelijete kolač i potpuno se ohladi, možete po želji da pospete šećerom u prahu, cimetom ili bademima.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.