Najstarije nacije na svetu imaju samo jedno pravilo: Ovo je hrana koju nikada ne jedu

Izvor: B92, 08.Okt.2023, 08:09

Najstarije nacije na svetu imaju samo jedno pravilo: Ovo je hrana koju nikada ne jedu

Ispostavilo se da bi ključ za dug i zdrav život mogao početi sa doručkom.

Ljudi koji žive u takozvanim "plavim zonama", delovima sveta sa najviše stogodišnjaka, često se drže jednostavnog principa kada je u pitanju njihov prvi obrok u danu.

Konzumiranje većine dnevnih kalorija za doručak može vam pomoći da doživite 100, otkrili su naučnici koji proučavaju one koji žive u Plavim zonama.

Predlažu da se držite mota: "Doručkuj kao kralj; >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ručaj kao princ; večeraj kao siromah".

Plave zone uključuju Ikariju u Grčkoj, Okinavu u Japanu, Sardiniju u Italiji, Loma Lindu u Kaliforniji i poluostrvo Nikoju u Kostariki.

Dijeta se razlikuje u različitim regionima, ali sve imaju fokus na balansiranju povrća, voća, mahunarki, orašastih plodova, semena, zdravih masti i celih žitarica, uz minimalnu konzumaciju mesa i zasićenih masti.

Nikojanci često jedu dva doručka i laganu večeru. Za doručak imaju na meniju obično jela od pasulja koja su bogata proteinima i vlaknima. To može uključivati galo pinto - nacionalno jelo Kostarike, koje se pravi od crnog pasulja, pirinča, luka, paprike i korijandera.

Na Okinavi, doručak često uključuje miso supu i pirinač, a večera se često preskače.

Sa druge strane, stanovnici Loma Linde, koja je dom mnogim sledbenicima evangelističke crkve adventista sedmog dana, vole da jedu jedan obrok sredinom jutra, a drugi u 16 ​​časova.

Prvi obrok može biti bilo šta, od kaše do umućenog tofua, pri čemu su adventisti odlučili da izbegavaju većinu životinjskih proizvoda.

Prethodna istraživanja su pokazala da konzumiranje većine kalorija na početku dana može smanjiti rizik od gojaznosti i srčanih bolesti.

Jedna studija, objavljena u Obesiti, razmatrala je kako je više kalorija za doručak u poređenju sa večerom uticalo na gubitak težine u grupi od 93 žene sa prekomernom težinom i gojaznošću.

Polovina je pojela 700 kalorija za doručak, 500 za ručak i 200 za večeru, dok je druga polovina imala 200 za doručak, 500 za ručak i 700 za večeru.

Posle 12 nedelja, grupa koje je jela obilnije za doručak izgubila je 2,5 puta više težine od grupe koja je jela obilniju večeru.

Njihovi nivoi krvi su pali za trećinu tokom studije, dok se kod veće grupe za večeru povećao za 14,6 odsto.

Dr Tel Aviv univerzitet sa Univerziteta u Tel Avivu u Izraelu, rekao je: - Visokokalorični doručak sa smanjenim unosom za večeru je zdraviji i može biti korisna alternativa za lečenje gojaznosti i metaboličkog sindroma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.