NOVITETI U GRČKOJ PRESTONICI: Svetlosna saobraćajna signalizacija Atine pod upravom Googlea

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Jul.2023, 21:02

NOVITETI U GRČKOJ PRESTONICI: Svetlosna saobraćajna signalizacija Atine pod upravom Googlea

Zanimljivo je da i Rusi teže tome.

Nadležni organi grčke prestonice Atine, oni koji su zaduženi za pitanja iz sfere saobraćaja, očekuju da se uspostavi saradnja s tehnološkim divom po imenu Google, na koji način bi se smanjili problemi uslovljeni zakrčenjem putne infrastrukture.

Dakle, po svemu sudeći, Atinjani će uživati u pametnom sistemu regulacije rada saobraćajne svetlosne signalizacije kojom će upravljati Google. Lokalne vlasti su o ovome odlučile >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kako bi se izborile sa većim gužvama koje nastaju na gradskim ulicama. Google će se koristiti podacima i celularnih mreža i satelita kako bi u optimalnim razmacima diktirao smenu crvenih i zelenih svetlosnih signala, sve uklapajući na način da se omogući što tečniji protok vozila, odnosno zavisno od gustine saobraćaja.

Pored ubrzanja saobraćaja, vlasti Atine žele da se snizi i količina vremena koje građanstvo troši u putovanju do odredišta kroz prestonicu. Sporedni efekat će se odnositi i na povećanje nivoa tačnosti procenjenog vreme prispeća do odredišta putem alternativnih ruta, a koje opet osmišljava i plasira američki div preko aplikacije Google Maps.

Inače, u narodu se kaže da "polovina stanovnika Grčke ima prebivalište u Atini", i to je grubo rečeno tačno. Naime, od 10,64 miliona stanovnika, u najgušće naseljenoj regiji Grčke, a to je regija Atike, živi 3,8 miliona ljudi. Na prestoni grad, od te cifre otpada 3,15 miliona duša, pa nije ni čudo što su gužve u saobraćaju deo svakodnevice tih ljudi.

Zanimljivo je da i Rusi teže tome da osmisle tehnologiju koja se tiče ubrzanja i povećanja bezbednosti saobraćaja. Fokus je na veštačkoj inteligenciji koja nadzire ponašanje vozača na drumu i predviđa genezu potencijalno opasnih situacija, tipa naglih promena saobraćajnih traka, neshvatljivih postupaka osoba za volanom i slično. Eksperti kao glavnu prepreku u implementaciji ove ideje, vide moguće odbijanje vozača da instaliraju ovu špijunsku aplikaciju u svoje vozilo.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.