NOVI SOJ KOVIDA STIGAO U GRČKU: Smrtonosna mutacija kosi INDIJU, a evo šta se zna o ovoj varijanti virusa

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Apr.2021, 19:04

NOVI SOJ KOVIDA STIGAO U GRČKU: Smrtonosna mutacija kosi INDIJU, a evo šta se zna o ovoj varijanti virusa

U Grčkoj je zabeležen slučaj indijske varijante korona virusa

Pozitivan uzorak na varijantu koja dominira u Indiji otkriven je testiranjem 33-godišnje žene koja nije državljanka Grčke i živi u Atici, predgrađu Atine, prenosi Hina. Zna se da je u Dubai putovala 4. aprila.

Ovaj soj korona virusa, odgovoran za naglo širenje epidemije u Indiji, otkriven je u Grčkoj, kako su saopštile zdravstvene institucije ove zemlje.

Indijski soj koronavirusa >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nazvan B.1.617.1, prvi je put izolovan u indijskoj regiji Maharaštri.

Inače, virus je u Evropi prvi put zabeležen sredinom aprila, kada su superprenosioci stigli u Belgiju i sa sobom doneli novu varijantu virusa.

Grupa od 20 studenata medicine smeštena je u karantin na severu Belgije, gde su sredinom aprila došli na kurs. Nekoliko stručnjaka sugeriše da su možda bili žrtve "superprenosioca" novog soja korone, osobe koja je bila član njihove grupe ili drugi putnik u autobusu koji ih je iz Pariza doveo u Belgiju.

"Ovi studenti poštuju strogu izolaciju od svog dolaska. Od 43 studenta 20 je zaraženo indijskom varijantom", tvitovao je mikrobiolog Emanuel Andre sa katoličkog univerziteta u Luvenu.

Grupa je sletela u Pariz 12. aprila. Nekoliko studenata je počelo da ima simptome virusa pet dana kasnije, objavio je virusolog Mark van Ranst. Agencija AFP dobila je potvrdu iz kancelarija vladinog komesara Pedra Fasona da su studenti zaraženi novom varijantom i da se nalaze u samoizolaciji.

Soj nazvan B.1.617 već je detektovan u SAD-u, Australiji, Izraelu i Singapuru. Zbog veće moći transmisije mnoge zemlje, među kojima je i Velika Britanija, onemogućile su dolazak putnika iz Indije. Indija inače trenutno prolazi kroz razoraz talas epidemije - u poslednja 24 sata, zabeleženo je više od 332.000 novih slučajeva. Bolnice nemaju kiseonika, nema medicinskog osoblja, krematorijumi neprestano rade, a u samo jednom danu je prema poslednjim podacima zabeleženo 2.200 smrtnih slučajeva.

ŠTA ZNAMO O INDIJSKOM SOJU?

Indijski soj, kažu stručnjaci, sličan je brazilskom i južnoafričkom. Ne zna se koliko se brzo širi, jer nije napravljeno dovoljno uzoraka. Otkriven je u 220 od 361 sakupljenih uzoraka između januara i marta u zapadnoj indijskoj državi Maharaštra. U međuvremenu, otkriven je u još 21 državi. Putnici su najverovatnije doneli indijski soj u Veliku Britaniju, gde je otkriveno 103 slučajeva B1617 od 22. februara, pa je većini putnika iz Indije zabranjeno da dođu u Veliku Britaniju.

Britanska služba za javno zdravlje je stavila indijski soj kao „jedan od mutiranih tipova kovida pod istragom“, ali zasad ga ne smatra dovoljno ozbiljnim da bi bio klasifikovan kao soj za zabrinutost. Naučnici još ne znaju da li je zarazniji ili otporniji na vakcine.

Virusolog iz državnog univerziteta u američkoj državi Lujzijana Džeremi Kejmil kaže da je jedna od njegovih mutacija slična onima koje su viđene u južnoafričkom i brazilskom soju.

Upravo ta mutacija može da pomogne virusu da izbegne antitela imunog sistema, koji su stvoreni vakcinom ili preležanim kovidom-19.

- Ne verujem da je indijski soj zarazniji od britanskog i ne smemo da paničimo- rekao je Kejmil.

Povećan broj obolelih u Indiji bi mogao da bude povezan sa velikim okupljanjima, a nedostatak preventive, nedostatak preventivnih mera i nenošenje maski, odnosno, izostanak socijalnog distanciranja.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.