Mudis smanjio rejting Grčke

Izvor: B92, 03.Mar.2012, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mudis smanjio rejting Grčke

Njujork -- Američka rejting agencija "Mudis" snizila je suvereni rejting Grčke na predbankrotni nivo "C", sa prethodnog "Ca", objavljeno je u Njujorku.

Rojters navodi da je "Mudis" treća kreditna agencija koja je krajem prošlog i početkom ovog meseca snizila suvereni kreditni rejting Grčke, uprkos činjenici da je Atini ove sedmice odobrena prva tranša novog spasonosnog zajma EU za namirivanje dužničkih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obaveza.

Početkom ove sedmice je i rejtinška agencija "Standard i purs" takođe snizila rejting Grčke do nivoa "selektivnog bankrota", a prošle nedelje se oglasila i treća rejtinška agencija " Fič" koja je takođe umanjila grčki kreditni rejting.

Zemlje članice EU su 21. februara odlučile da prihvate novi plan finansijske pomoći Grčkoj kako bi ova zemlja izbegla bankrot i time dovela u opasnost celu evrozonu.

Plan EU predviđa, između ostalog, otpis grčkog duga u vrednosti 107 milijardi evra i odobravanje novog zajma od 130 milijardi evra.

U Atini je ranije najavljeno da će predstavnici međunarodnih kreditora ubuduće stalno nadlegati kako grčka vlada izvršava preuzete obaveze, posebno povodom najavljenih novih mera štednje u javnom sektoru.

Grčka duguje inostranim poveriocima više od 350 milijardi evra i bez obilne strane finansijske podrške bi, prema mišljenju međunarodnih ekonomista, sigurno bankrotirala.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.