Mladi Nišlija koji će predstavljati Srbiju na filozofskoj Olimpijadi za “15 minuta”: Sve je počelo od dečije radoznalosti

Izvor: JužneVesti.com, 23.Apr.2023, 13:01

Mladi Nišlija koji će predstavljati Srbiju na filozofskoj Olimpijadi za “15 minuta”: Sve je počelo od dečije radoznalosti

Pobedom na državnom takmičenju u Požarevcu, učenik trećeg razreda Gimnazije “Bora Stanković” u Nišu Dimitrije Golubović plasirao se na Međunarodnu filozofsku olimpijadu, koja će od 11. do 14. maja biti održana u Grčkoj. U emisiji “15 minuta” govorio je o tome kako filozofiju primenjuje u svakodnevnom životu, o hobijima, interesovanjima i ambiciji da uradi nešto što do sada niko nije uradio.

U konkurenciji od oko 50 takmičara iz cele Srbije, Dimitrije Golubović >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i Nikola Petrović iz Valjeva izabrani su za predstavnike Srbije u Grčkoj.

Pohađa Gimnaziju "Bora Stanković"; foto: JVDimitrije kaže da je zadatak bio pisanje eseja na engleskom jeziku, na određenu temu - bili su dati citati četiri filozofa i svako je mogao da odabere jedan, na osnovu kojeg će pisati esej.

Znanje i činjenice sam definisao kao neko naše subjektivno razumevanje sveta, neko naše poimanje sveta. Razumsko poznavanje dolazi onda kada mi više činjenica sklapamo u jednu ideju. Tu sam iskoristio engleskog filozofa Džona Loka. On ima koncept prostih i složenih ideja. Te proste su kada, recimo, prislonimo ruku vatri i opečemo se, a složena ideja dolazi sledeći put - kada smo blizu vatre, prisetimo se da nas je opekla, već imamo sećanje i razumsko povezivanje uzroka i posledice, više činjenica se stapa u složenu ideju - objašnjava Dimitrije.

Ljubav prema filozofiji, kaže, potiče od prve detinje radoznalosti. Voli Kanta i Vitgenštajna, ali želi i da otkriva nove vidike i čita nove stvari. Kod Kanta ga, kako navodi, privlači način na koji onoga ko čita njegove ideje menja tu osobu.

Veruje da u svakom postoji iskra koja čoveka vuče ka filozofiji, kao i da filozofija može kod mladih da razvije kritičko razmišljanje, da ih podstakne na aktivizam i da ih suštinski promeni na bolje.

Dimitrije živi filozofiju i primenjuje je, kako svesno, tako i nesvesno, u svakodnevnom životu. Veruje da mu je pomogla da mudrije postupa i da ga je učinila boljom osobom.

Mladi Nišlija sa samo 17 godina zna i siguran je da će se baviti filozofijom, svestan, kaže, da to ne pruža mnogo prilika kasnije, ali veruje da je to za njega jedino logično.

Hobiji su mu čitanje, pisanje, igranje i gledanje fudbala. On u fudbalu vidi geometriju i mnogo prostora za filozofska razmatranja.

Pohađa smer za đake posebno sposobne za računarstvo i informatiku, ali pojašnjava da te oblasti takođe jako voli jer tu ima potrebe za logikom i za problemskim razmišljanjem. Znanja iz tih oblasti primenjuje u filozofiji i obrnuto.

Ceo razgovor možete pogledati u videu na početku teksta.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.