Mislili ste da je duplo jeftinije? Evo kakve su cene maslinovog ulja u Grčkoj i Srbiji

Izvor: B92, 16.Sep.2023, 15:43

Mislili ste da je duplo jeftinije? Evo kakve su cene maslinovog ulja u Grčkoj i Srbiji

Cene maslinovog ulja idu u nebesa. Ono je na grčkim policama skoro 11 odsto skuplje nego prošle godine, a ni na tržištu Srbije nije bolja situacija.

Naime, mnogi naši građani koji letuju u Grčkoj se pri povratku opredele da kupe maslinovo ulje kako bi napravili zalihe budući da je ono tamo jeftinije nego kod nas.

Grci se, međutim, ne bi složili da je tako jeftino. Naprotiv, prema pisanju grčkog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << CNN-a, oni ove godine moraju za ovaj proizvod da izdvoje "kao da je od zlata".

Cena grčkog maslinovog ulja je naglo porasla. Kako navodi CNN, prosečne proizvođačke cene ekstra devičanskog maslinovog ulja u Evropskoj uniji sredinom jula znatno su premašile 6,5 evra po litru, pri čemu je prosečna cena u Grčkoj bila između 7,2 - 7,5 evra. Sada su već skočile na oko 8 evra pri čemu se očekuje i dalji rast.

Što se tiče cena u grčkim supermarketima, prema podacima Grčkog zavoda za statistiku, cene maslinovog ulja su za godinu dana porasle za 10,6 odsto. Ono se u Grčkoj može naći i za 6,5 evra po litru do 14 u zavisnosti od brenda i tipa.

Jedan litar maslinovog ulja u domaćim trgovinama gotovo ne može da se nađe ispod 845 dinara (oko 7 evra), a dostiže cene do 2.400 dinara (oko 20 evra). Stoga se može zaključiti da je maslinovo ulje na grčkim policama ipak jeftinije nego na našim, iako neznatno.

Pojeftinjenje ipak nije na vidiku. Tržišni igrači ne vide da će uzlazna putanja uskoro prestati pošto je ovogodišnja proizvodnja u Grčkoj, Italiji, Španiji i Turskoj smanjena. Nedostatak zaliha i suše zabeležene u zemljama proizvođačima su takođe neki od faktora koji ugrožavaju novčanik potrošača.

Španci su, štaviše, već istakli da bi ovaj mediteranski proizvod mogao da postane luksuz. Standardni litar koji je nekada koštao oko 5 evra sada se kreće oko 10 evra.

Dakle, jasno je da se za kupovinu ovog proizvoda više isplati da čekamo sniženja ili da pri povratku sa letovanja ne zaboravimo na ovaj "suvenir" kako bismo uštedeli koji dinar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.