Milivojević: Značajna saradnja sa Bugarskom, Rumunijom i Grčkom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2020, 16:50

Milivojević: Značajna saradnja sa Bugarskom, Rumunijom i Grčkom

"Srbija insistira na regionalnoj saradnji kao jednom od prioriteta u svojoj spoljnoj politici i važnom segmentu procesa evropskih integracija", ocenjuje bivši diplomata Zoran Milivojević i ističe da je učešće Srbije u regionalnim inicijativama, poput današnjeg video sastanka kvadriterale - Srbija, Grčka, Rumunija i Bugarska, na kojem našu zemlju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić, za Srbiju veoma važno. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Ovaj sastanak značajan je, kaže on, za saniranje socijalno-ekonomskih posledica izazvanih pandemijom korona virusa, ali i za nastavak brojnih ekonomskih i infrastrukturnih projekata koji povezuju četiri zemlje.

Ključno pitanje za region u ovom trenutku, napominje on, je otvaranje granica kako bi se omogućio slobodan protok roba i usluga i predupredile dalje štete zbog trenutne situacije uz primenu svih mera koje bi obezbedile bezbednost.

''Danas kada ceo svet trpi štetu zbog korona virusa i zatvaraju se granice između država, kada nema garancija o solidarnosti i pomoći, mi kao susedne zemlje smo upućeni jedni na druge da nađemo modalitete da pomognemo jedni drugima'', rekao je Milivojević za Tanjug

To se, smatra Milivojević, može postići primenom već uvedenih standarda i normi uz uvođenje dodatnih mera koje bi garantovale slobodniji protok i veću bezbednost.

''Ove tri zemlje imaju čitav paket mera na nivou EU, ali to ne znači da i mi ne možemo da se uključimo i da to dodatno poboljšamo. Nije smetnja EU niti neko drugi, stvar je dogovora između država kako da to urade na najbolji način'', ocenjuje Milivojević.

Milivojević, takođe, ističe da je u ovom slučaju reč o tri članice EU koje podržavaju Srbiju na njenom evropskom putu, a u okolnostima, kada je proceš daljih evrointegracija upitan zbog unutrašnjih problema u EU, važno je , kaže, da Srbija ima svoj ''lobi'' i podršku zemalja koje razumeju njenu poziciju i mogu da budu ''glasnogovornici'' njenih interesa u EU.

Napominje da Srbije sa tim susedima ima ''konkretne ekonomske interese'' kroz projekte kao što su Turski tok, Koridor 10 i Dunavski koridor, ali i političke budući da, kako je podsetio, Rumunija i Grčka nisu priznale nezavisnost Kosova.

Ističe da Srbija zbog načina na koji rešava otvorena pitanja nema poteškoća u odnosima sa susednim zemljama koje su članice EU, izuzev sa Hrvatskom, kao i da na zapadnom Balkanu vodi politiku saradnje i dobrosusedstva, a ne sukoba.

To što Srbija, s druge strane, nema partnera u svim zemljama zapadnog Balkana, Milivojević objašnjava ''ostacima prošlosti, kompleksima pojedinih naroda i pokušajima revizije istorije''.

''U ovom trenutku ništa ne zavisi od Srbije. Mi vodimo politiku suzdržanosti i usmerenosti na saradnju, jer bi u suprotnom bilo mnogo više tenzija u regionu'', zaključuje Milivojević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.