Mickoski: Sporazum sa Grčkom je mrtav

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Okt.2018, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mickoski: Sporazum sa Grčkom je mrtav

Lider makedonske opozicije Hristijan Mickoski izjavio je za Dojče vele da neće podržati Prespanski sporazum sa Grčkom o promeni imena države i da je za to kriv premijer Zoran Zaev, koji je obećao nešto što ne može da ispuni.

Trećeg dana rasprave o promeni ustava u Sobranju poslanici VMRO-DPMNE su napustili sednicu, uz obrazloženje da više nema o čemu da se razgovara.

Mickoski je izjavio za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Dojče vele da smatra da je dogovor sa Grčkom "mrtav" i zatražio od vlade da obustavi parlamentarnu proceduru.

Na pitanje da li postoji mogućnost da on i Zaev ipak postignu dogovor, Mickoski je beskompromisno rekao da postoji samo šansa da se zaključi da je Prespanski sporazum mrtav.

Svako dalje silovanje ovog procesa samo će proizvesti dodatne tenzije i polarizacije u društvu, a jedini krivac za to je Zaev, koji je obećao nešto što ne može da ispuni, kazao je Mickoski.

Na pitanje mogu li na njegov stav da utiču poruke pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Vesa Mičela i lidera Evropske narodne partije Džozefa Daula, Mickoski je odgovorio odrečno.

Te poruke i pretnje me se ne tiču. Odgovornost je na onima koji su sporazum doveli do neuspeha. Nije opozicija vodila pregovore, niti je dovela do propasti sporazuma. Vlada je rukovodila, implementirala i uništila proces, kazao je Mickoski.

Prema njegovim rečima, jedini koji snosi odgovornost za sve što se sada dešava je Zaev.

On je na avanturistički i arogantan način ušao u pregovore iako nije pripremio ambijent za to i prihvatio je nešto što niko nikada pre njega nije ni pomislio da prihvati, poručio je lider VMRO-DPMNE.

Dodao je da je ogromna većina građana Makedonije i Grčke izrazila svoje mišljenje.

U Makedoniji imamo katastrofalni referendum, a i u Grčkoj više od 70 odsto građana ne prihvata sporazum o promeni imena u Severnu Makedoniju. Pogrešno zasađeno drvo će ostati krivo i istrunuće, rekao je Mickoski.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Mickoski: Sporazum sa Grčkom je mrtav

Izvor: Danas, 17.Okt.2018

Lider makedonske opozicije Hristijan Mickoski izjavio je za Dojče vele da neće podržati Prespanski sporazum sa Grčkom o promeni imena države i da je za to kriv premijer Zoran Zaev, koji je obećao nešto što ne može da ispuni. Članak Mickoski: Sporazum sa Grčkom je mrtav se pojavljuje prvo na...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.