Mi smo PARADAJZ TURISTI i PONOSIMO se time! Grčki graničari retko OTVARAJU KOFERE, ali kada otvore tamo NE SMEJU da budu OVE NAMIRNICE

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jul.2023, 14:03

"Mi smo PARADAJZ TURISTI i PONOSIMO se time!" Grčki graničari retko OTVARAJU KOFERE, ali kada otvore tamo NE SMEJU da budu OVE NAMIRNICE

Ukoliko ste se zabrinuli za povrće po kome smo nazvani, neja smete, ali iznenadićete se koje je zabranjeno

Već smo se pomirili sa etiketom paradaj turisti i to nam više ni ne smeta. Sve je više onih koji se po grupama koje se bave putovanjima izjašnjavaju tako tvrdeći da u današnje vreme odlazak na letovanje podrazumeva odricanje i snalaženje. Naši turisti posebno vole Grčku, jer tamo mogu najbolje da se provedu za najmanje pare. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Mnogi smatraju da je najbolji način za uštedu nošenje sopstvene hrane i jelte, zbog toga smo i nazvani kako smo nazvani. Turisti navode da sme što je jeftinije, nošenje svežih namirnica podrazumeva uskusniji obrok u krugu porodice i međusobno zbližavanje.

I sve bi bilo idealno za nas, paradjz turiste, da ne postoje propisi na grčkoj granici koji pojedinu hranu potpuno zabranjuju ili ograničavaju. Danas je vreme da saznate šta smete da ponesete, ali i koju hranu treba da izbegavate, jer je kvarljiva.

Iako Grci na graničnim prelazima retko otvaraju kofere i vade stvari, trebalo bi preventivno znati koja su zakonska ograničenja za državljane zemalja koje nisu članice EU, a u Grčku ulaze kopnenim ili vazdušnim putem.

Ta ograničenja se najviše tiču hrane, alkoholnih pića i cigareta. Tako da ako ste pušač, a putujete kopnenim putem, smete uneti 200 cigareta (boks) ili 20 cigarilosa ili 50 grama duvana. Kazna za nepoštovanje ovog pravila je 500 evra.

U slučaju se na odmor u Grčku ide avionom, dozvoljeno je preneti 200 cigareta, 100 cigarilosa, 50 cigara i 250 grama duvana.

Što se tiče alkoholnih pića, preko grčke granice sme da se prense jedan litar žestokog pića preko 22 odsto alkohola, ili dve litre žestokog pića od 22 odsto ili manje i dve litre vina i dve litre stonog vina.

Putnici koji dolaze u Grčku avionom iz Srbije smeju da prenesu četiri litre vina, 16 litara piva, jedan litar žestokog pića sa preko 22 odsto alkohola.

Ono što nas verovatno najviše zanima je dozvoljena hrana, ali mnogi će biti razočarani, iznenađeni ili srećni jer su se toliko puta "provukli" graničarima. Naime, po zakonima Evropske unije, mleko, meso i proizvodi napravljeni od njih ne smeju se prenositi preko granice zemalja koje nisu članice.

Prema podacima Uprave carina, dozvoljeno je preneti do pet kilograma svežeg voća i povrća, osim krompira. Zatim, dva kilograma mleka u prahu za bebe ili hrane za bebe ili hrane za posebne potrebe.

Hrana za ljubimce je dozvoljena u količini od 2 kilograma.

Izbegavajte ovu hranu, ma i znali da možete da je "prošvercujete"

Kuvar Bojan Stanimirović otkrio je koja se to hrana leti najbrže kvari i zato treba da izbegavate da je nosite na put. Kako kaže, to su definitivno namirnice životnjskog porekla - jaja, mlečni proizvodi i meso, namirnice koje su inače zabranjene.

Međutim, on otkriva da nije svo meso kvarljivo i da ćemo moći da pravimo sendviče.Važno je odlučiti se za dobro sušene suhomesnate proizvode, jer se sporije kvare.

- Savet je da ukoliko držite jaja na sobnoj temperaturi, da ona uvek budu na sobnoj temperaturi, savetovao je kuvar i osvrnuo se na to koju hranu nikako ne smemo da nosimo napolju kada idemo negde po ovim visokim temperaturama.

- Svakako treba obratiti pažnju na majonez i mlečne proizvode. Naročito mleveno meso. Treba obratiti pažnju ako nije dovoljno pečeno, pogotovo u nekim burgerima, savetuje kuvar Stanimiović.

On je takođe istako da će se osoba pre otrovati hranom zbog nehegijene, nego zbog kvarljivosti same namirnice.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.