Makedonska nacija nije nikada postojala

Izvor: Vesti-online.com, 20.Jan.2018, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Makedonska nacija nije nikada postojala"

Predsednik grčke Vlade Aleksis Cipras izjavio je da "makedonska nacija nikada nije postojala". Cipras je u intervjuu za grčki list "Etnos" govorio o pitanjima vezanim za naziv susedne države i koje bi ime bilo prihvatljivo, kao i o pitanju iredentizma, prenosi MIA.

Posrednik u razgovorima o novom imenu Makedonije, Metju Nimec, ne želi da otkriva koje je predloge za rešenje tog višegodišnjeg spora ponudio dvema stranama, ali ističe da nijedan ne ugrožava identitet >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << zemlje, naprotiv.

I makedonski mediji danas potvrđuju ranije pisanje grčke štampe da je u pitanju pet predloga.

Nimic je ranije u intervjuu za makedonsku tv Sitel rekao da je predlog dostavljen vlastima Grčke i Makedonije, na koji treba da odgovore za dve sedmice.

Portalalb.mk navodi da je reč o pet predloga: Republika Makedonija, Republika Severna Makedonija, Republika Gornja Makedonija, Republika Vardarska Makedonija i Republika Makedonija Skoplje.

Podseća se da pitanje imena, blokira Makedoniju na putu ka članstvu u EU i NATO, te dodaje da se čini da je rešenje tog pitanja veoma blizu.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je tokom boravka u Skoplju u četvrtak definitivno isključio mogućnost priključenja Makedonije toj alijansi, pre rešenja problema sa imenom.

Nimic kaže da je optimista i da je sada najbolje vreme za rešenje ovog višegodišnjeg spora između Grčke i Makedonije.

S druge strane, makedonski premijer je rekao da će o svakom usvojenom predlogu građani Makedonije odlučivati na referendumu.

- Sve što predlažemo biće deo referenduma. Mi (SDSM), Demokratska unija za integracije (DUI) i (najuticajnija opoziciona) VMRO-DPMNE i druge stranke imamo iste ili slične stavove - rekao je premijer Zoran Zaev.

Zaev je u Strugi rekao da je optimista i da misli da će dve zemlje koje su prijateljske i imaju za cilj širenje saradnje naći rešenje z obzirom na to da Grčka ima problem sa ustavnim imenom Makedonije.

Premijer je naglasio da o suštini predloga, ipak, ne treba javno govoriti da se ne bi ugrozio uspeh pregovora.

- Vidite da je proces transparentan, želimo da odluka bude doneta, a onda će se o njoj izjasniti građani na referendum. Uveren sam da, ako budemo pažljivi, što se odnosi i na grčku stranu, naćićemo rešenje za ovo pitanje sa kojim se suočavamo već 25 godina - rekao je Zaev.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.