Izvor: Nezavisne Novine, 14.Feb.2018, 22:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija voljna da imenu doda "geografsku odrednicu"

SKOPLJE - Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je da su Skoplje i Atina postigli značajan napredak u pravcu rješavanja dugogodišnjeg spora oko imena Makedonije, istakavši da je makedonska vlada voljna da doda imenu zemlje "geografsku odrednicu", što Grčka želi.

Zaev je, međutim, napomenuo da postoje druga otvorena pitanja, uključujući i pitanje zvaničnog makedonskog jezika, prenosi AP.

Ministri >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << spoljnih poslova Grčke i Makedonije sastali su se ove nedjelje u Beču, gdje im se pridružio posrednik UN, navodi američka agencija.

Kako je ranije najavljeno, ministri spoljnih poslova dvije države, Nikola Dimitrov i Nikos Kocijas, sastaće se na ministarskom sastanku država članica EU u Sofiji, 15. i 16. februara.

Makedonski premijer Zoran Zaev najavio je ranije da će tokom februara biti održano više susreta dvojice ministara jer, kako je rekao, vremena je malo, pa su neophodne brze reakcije.

Inače, Zaev je prošle nedjelje poručio da će Skoplje učiniti sve da se spor okonča.

Grčka i Makedonija su 25 godina u sporu u vezi sa imenom bivše jugoslovenske republike, a obje zemlje su odlučne da se do ljeta to pitanje riješi.

Protiveći se imenu Republika Makedonija, Grčka je blokirala prijem Skoplja u UN i EU, uprkos pozitivnim preporukama Badinterove komisije.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.