Makedonija, Grčka, špijuni, optužbe

Izvor: B92, 18.Sep.2013, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija, Grčka, špijuni, optužbe

Skoplje, Atina -- Povodom afere koju je obelodanila Makedonija, uticajni atinski list "Katimerini" piše da "Skoplje pokušava da upetlja Grčku u špijunažu", što Atina demantuje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije je u utorak saopštilo da je podnelo krivične prijave protiv 20 osumnjičenih za zločinačko udruživanje, zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja, za špijunažu, ucene i prevare.

Među njima su sadašnji i bivši službenici makedonske obaveštajne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << agencije, Uprave MUP-a za bezbednost i kontrašpijunažu, vojske, ministarstva odbrane, kabineta predsednika parlamenta, arhiva.

Ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska je u utorak rekla novinarima da su oni špijunirali za "obaveštajnu službu jedne susedne države", čiji naziv, međutim, nije iznela. Ali tokom te konferencije za štampu u Skoplju procurila je informacija da je ta zemlja - Grčka, ukazuje atinski list.

"Nezvanično se prenosi da se jedan od uhapšenih povremeno sastajao na Halkidikiju sa ljudima iz grčke tajne službe, davao im informacije i uzimao novac", prenosi "Katimerini".

List piše da su: "Izvori vlade u Atini... istakli da ni iz čega ne proizlazi nikakva umešanost nekog grčkog zvaničnika i da je afera fabrikovana".

Objavljivanje špijunske afere uz, za sada, nezvanično pominjanje Grčke, "podiglo je termometar antihelenizma" u Makedoniji, gde opozicija tu aferu smatra "operacijom negovanja atmosfere straha među stanovništvom".

"Antihelenizmu" suseda je, objašnjava se u članku, pre nekoliko dana doprinela zabrana ulaska u Grčku makedonske pevačice Suzane Spasovske. Iako je imala sva potrebna dokumenta, njoj na graničnom prelazu Evzoni nije dopušteno da prođe kroz Grčku na putu za Tursku, isto kao što je bilo pre dva meseca s jednom makedonskom novinarkom.

"Katimerin"i piše da je Spasovska letos pevala na vašarima u selima oko grada Florine, na severozapadu Grčke, gde žive "dvojezični", kako se kolokvijalno naziva nepriznata makedonska nacionalna manjina. Granične vlasti ćute o zabrani prolaska pevačice i novinara, ali su tu odluku, kao štetnu za međunarodni ugled Grčke, piše list, osudili diplomatski krugovi.

Zabrana prolaska je, prenosi "Katimerini" izjavu svojih izvora, potez "centara iz senke", kako se u Grčkoj nazivaju neformalne sprege "patriotskih" pojedinaca iz javnih i tajnih službi.

S druge strane granice, grčke zabrane prolaska pevačice i novinara su "šlag na torti" za "nacionalističkog premijera BJR Makedonije Nikolu Gruevskog, koji je u (međunarodnoj) izolaciji, jer ga Zapad optužuje da nazadnom politikom potkopava odnose sa susednim zemljama", piše atinski list.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

„Afera o špijunaži fabrikovana“

Izvor: Danas, 18.Sep.2013

Povodom afere koju je obelodanila Vlada Makedonije, uticajni atinski list Katimerini tvrdi da „Skoplje pokušava da upetlja Grčku u špijunažu“, što Atina nezvanično demantuje.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.