Makedonija, Grčka, Srbija i Mađarska u fokusu ruske diplomatske ofenzive

Izvor: SEEbiz.eu, 24.Maj.2015, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija, Grčka, Srbija i Mađarska u fokusu ruske diplomatske ofenzive

LONDON - Bloomberg donosi veliki tekst o tome zašto se ruska diplomacija toliko uznemirilia zbog političke krize u Makedoniji, države koja, kako pišu, ima manje stanovnika od Brooklyna.

Odgovore koje su dobili svode se na jednu riječ - plinovod.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je nedavno Zapad da stoji iza pokušaja rušenja vlade Nikole Gruevskog.

- Ne raspolažem konkretnim činjenicama, no to je logična sumnja, rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << ruski veleposanik u EU Vladimir Čižov Bloomberg TV-u.

- Ako pogledate geografiju regije, Makedonija je najbolje mjesto za gradnju produžetka nove energetske infrastrukture, tzv. Turskog toka, dodaje Čižov.

Ruski plinovod bio bi zapravo produžetak poveznice između Rusije i Turske. Nakon što je projekt Južnog toka propao, Rusi se okreću novom energetskom mega-projektu.

Analitičari Stratfora smatraju kako su četiri države u fokusu ruskog interesa.

- Kako bi pomogla Gazpromu da osvoji tržišta Srednje Europe, Rusija se zalaže za gradnju plinovoda koji će ići preko Grčke, Makedonije, Srbije i Mađarske. Zato su ove četiri države u fokusu ruske diplomatske ofenzive, piše Stratfor.

Projekt je pred mnogim preprekama. Kao i Južni tok, mora ispoštovati regulativu Europske unije. Iako Makedonija nije članica Europske unije, Grčka jest. Zato je ruski predsjednik Putin ponudio posrnuloj Grčkoj stotine milijuna eura godišnje u vidu tranzitnih naknada, ako se pridruži Turskom toku.

- Za mene je još uvijek teško govoriti o projektu koji postoji još uvijek samo na papiru. Veliko je pitanje što će se dogoditi, kazao je Nikola Dimitrov, istraživač na Haškom institutu za globalnu pravdu i bivši makedonski veleposlanik u Nizozemskoj.

Ipak, Rusi su odlučni da napuste pravac preko Ukrajine u zamjenu za alternativnu rutu preko Crnog mora.

Za Makedoniju je to samo dodatni elelment nestabilnosti. Prije nekoliko tjedana u pucnjavi u Kumanovu poginulo je 22 ljudi. Sukobili su se policija i albanska kriminalna skupina koja je stigla s Kosova.

- Vrlo smo zabrinuti. Makedonski događajima se upravlja izvan zemlje. Velo je tužno i opasno što se u potkopavanje vlade Nikole Gruevskog uključio i albanski faktor, rekao je Sergej Lavrov.
Pogledaj vesti o: Grčka,   London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.