MNOGI SRBI BAŠ OVO RADE PRI ULASKU U GRČKU: A kazna je 640 EVRA

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Avg.2023, 16:17

MNOGI SRBI BAŠ OVO RADE PRI ULASKU U GRČKU: A kazna je 640 EVRA

Paprene su kazne ako ovo radite na granici.

Navika većine pušača iz Srbije da kupuju cigarete prilikom tranzitnog prolaska kroz Severnu Makedoniju, gde su cigarete jeftinije, obila se o glavu jednom našem turisti koji je morao da plati čitavo bogatstvo zbog uštede od nekoliko desetina evra.

Unutar Fejsbuk grupe, "Live from Greece", korisnik po imenu Dragomir podelio je situaciju koja je snašla >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << njegovog rođaka na alternativnom graničnom prelazu Dojran između Severne Makedonije i Grčke sa ostalim članovima, navodeći kako je pored velike novčane kazne, njegov rođak možda i zaveden u registru kao švercer.

- Ovo je samo za pušače. Danas popodne na prelazu Dorjan gospođa carinik (Gr) je pitala mog sestrića koliko ima cigareta sa sobom. Rekao je 4 pakle (on i devojka u kolima).

Posle letimičnog pregleda našla je 3 boksa. Rezime: Cigarete oduzete, platio kaznu 640 evra, verovatno ušao u sistem kao švercer, procedura je trajala oko 3 sata. Nemojte se igrati sa propisima, kazne su velike. Dozvoljena su 2 pakle + jedna načeta paklica. P.S. Dva boksa mu nisu našli, planirali su da ostanu do 7.9. ipak će ostati nešto kraće – napisao je on na kraju, prenose mediji.

Veliki broj Srba koji odmor provodi u Grčkoj, usled cena nikotinskih proizvoda u našoj zemlji kupuje cigarete u Severnoj Makedoniji, i to veće količine. Kada se stavi na papir, ušteda nije veća od desetak evra, što ako pogledamo grčke zakone i kazne za prekršaje, nije baš isplativo ako vas carinici uhvate.

Prema važećem zakonu, u drumskom saobraćaju dozvoljeno je uneti 40 cigareta ili 20 cigarilosa ili 10 cigara ili 50 grama duvana za pušenje. Lica starija od 17 godina u ličnom prtljagu mogu preneti 1 litar alkoholnog pića (udeo alkohola veći od 22%) ili 2 litre alkoholnog pića (udeo alkohola manji od 22%) ili 4 litre vina ili 12 litara piva.

U slučaju se na odmor u Grčku ide avionom, dozvoljeno je preneti 200 cigareta, 100 cigarilosa, 50 cigara i 250 grama duvana.

Osobe mlađe od 18 godine ne smeju prenostiti duvan.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.