MMF:I dalje skepticizam u pogledu duga evrozone

Izvor: Blic, 14.Jan.2011, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF:I dalje skepticizam u pogledu duga evrozone

Evrozona još nije uverila investitore da je njena dužnička pozicija održiva, a dalje širenje krize bi moglo naškoditi globalnom ekonomskom oporavku, izjavio je zvaničnik Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) Naojuki Šinohara.

On je sinoć, u intervjuu agenciji Blumberg, rekao da je prinos koji traže investitori da bi kupili grčke i irske obveznice i dalje "veoma visok”, uprkos finansijskom spasavanju tih zemalja.

/* (c)AdOcean 2003-2010, MASTER: >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << blic.rs.Blic.rs.Blic.rs.Svet */ ado.master({id: 'f5qW5KkTknw4ATWka4E5EkRPY1yyzxJXzHxJTLvBtgz.U7', server: 'ringierrs.adocean.pl' });

/* (c)AdOcean 2003-2010, blic.rs.Blic.rs.Blic.rs.Svet.468X60_GORNJI */ ado.slave('adoceanringierrsznkjhkeohn', {myMaster: 'f5qW5KkTknw4ATWka4E5EkRPY1yyzxJXzHxJTLvBtgz.U7' });

"To znači da skepticizam na tržištima u pogledu održivosti duga tih zemalja još nije otklonjen”, objasnio je Šinohara.

"Bar za sada izgleda da će prenošenje suverene dužničke krize u evrozoni van tog regiona biti ograničeno. Ukoliko, medjutim, suvereni dužnički problemi zone evra postanu veći, ne smemo smetnuti s uma da bi to moglo predstavljati znatnu pretnju od slabljenja svetskog ekonomskog oporavka”, rekao je taj zvaničnik.

Teško zadužene Španija i Portugalija održale su ove sedmice uspešne aukcije obveznica, što je unekoliko ublažilo bojazan od eskalacije dužničke krize u evrozoni i dalo više vremena liderima tog monetarnog bloka za donošenje novog paketa antikriznih mera koje su, kako ukazuju analitičari, od ključnog značaja i hitne, preneo je Rojters.

Posle prošlogodišnjeg spasavanja Grčke i Irske, Portugalija i Španija se vide kao sledeće članice evrozone kojima bi mogla biti potrebna finansijska pomoć za spasavanje, a slaba tražnja njihovih obveznica bi pojačala nervozu na tržištu i povećala pritisak na lidere zone evra da hitno reaguju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.