MKD: Pao Aleksandar Makedonski FOTO

Izvor: B92, 21.Feb.2018, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MKD: "Pao" Aleksandar Makedonski FOTO

Skoplje -- Makedonski radnici skinuli su tablu na kojoj piše auto-put "Aleksandar Makedonski" sa puta koji će se u budućnosti zvati auto-put “Prijateljstvo“.

Podsećamo, Makedonija je nedavno odlučila i da u okrviru pregovora sa Grčkom aerodrom “Aleksandar Veliki“ u Skoplju preimenuje u “Skopski međunarodni aerodrom“.

Šef grčke diplomatije Nikos Kocijas izjavio je u ponedeljak da će “u narednih nekoliko dana“ doći u Skoplje sa predlogom za rešenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spora oko imena Makedonije.

Grčka vlada smatra da je okvir koji garantuje zatvaranje problema složeno ime Makedonije za opštu upotrebu, uz promenu delova makedonskog ustava, dok je Makedonija spremna na geografsku odrednicu u imenu države, ali bez promene Ustava i diranja jezika i identiteta.

Susretom ministara spoljnih poslova Grčke i Makedonije sa posrednikom UN Metjuom Nimicom 13. februara u Beču, suštinski je počeo pregovarački proces za rešavanje spora oko imena.

Osim toga, makedonski premijer Zoran Zaev izrazio je uverenje da je moguće rešiti spor sa Grčkom oko imena Makedonije do NATO samita u julu.

Ujedinjene nacije već 27 godina pokušavaju da pronađu kompromisno rešenje oko naziva Makedonije. Atina ne priznaje naziv "Republika Makedonija" i tvrdi da je to ime severne grčke provincije i to od antičkih vremena. Grčka je zbog toga blokirala prijem Makedonije u NATO.

Zbog spora sa Grčkom, Makedonija je posle proglašenja nezavisnosti 1991. godine, primljena u UN pod privremenim nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

DOBRA VOLJA: Nema više "Aleksandra Makedonskog"

Izvor: Mondo, 21.Feb.2018

Putari u Makedoniji skinuli su danas tablu na kojoj piše "Aleksandar Makedonski" sa autoputa. Zameniće je tabla "Prijateljstvo", javio je danas grčki dnevnik "Katimerini"...Foto: Beta/AP Photo..Šef kompanije za održavanje autoputa u Makedoniji, Gajur Kadriju, rekao je da je danas uklonjena prva...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.