Loše s igračem više, ali ipak ubedljivo

Izvor: Politika, 29.Avg.2010, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Loše s igračem više, ali ipak ubedljivo

Evropsko prvenstvo za vaterpoliste u Zagrebu: Srbija – Grčka 13:5 (2:1, 4:2, 3:1, 4:1). – Danas derbi s Mađarima u kome pobednik može da obezbedi ulazak u polufinale

Od specijalnog izveštača „Sportskog žurnala”

Zagreb, 29. avgusta –Prvi bodovi na Evropskom prvenstvu za vaterpoliste u Zagrebu su osvojeni u igri sa dosta oscilacija: Srbija – Grčka 13:5 (2:1, 4.2, 3:1, 4:1). Ali kada se tako igra, kada je s igračemviše vrlo slabo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << (jedva 25 posto) i pobedi se sa osam golova razlike,onda je jasna kakva je razlika u kvalitetu dva tima.

Srbija je postepeno dodavala gas.Od traljavog početka u kojem se kapiten Udovičić tražio tokom prve četvrtine,a Filipović do samog kraja, stiglo se do rezultata koji je selektora Udovičića ipak učinio zadovoljnim.

– Prva utakmica nosi tako nešto mada sam više zadovoljan,nego nezadovoljan. U glavi smo već bili izgleda protiv Mađara.Nije nam karakteristika da sa igračem više imamo toliko loših dodavanja. Izvukli su koliko je trebalo i sada idemo dalje.

Kada se protivnik slamao sjajan učinak je imao Slobodan Nikić. Zarađenim isključenjima i sa tri pogotka bio je prva ličnost susreta. Uostalom tokom čitavog leta igra veoma dobro i predstavlja pravi adut.

–Dobro smo otvorili susret,ali je vreme i da ga odmah zaboravimo. Sada se okrećemo derbiju u kojem je sve otvoreno, – rekao je Nikić.

Posle mršave prve četvrtine i jedva 2:1 Srbija je u prva dva napada nastavka odmakla na plus tri. Onda je Filipović imao loše trenutke, nije ga šut hteo. Grci su ni krivi ni dužni smanjili na 4:3 i to je bio znak da se krene. Dva gola kapitena i grčki otpor je bio slomljen.

–Bilo je teže nego što je izgledalo na tribinama. Neshatljivo je da smo sa igračem više pet ili šest puta ostali bez šuta.Moramo da budemo mnogo sigurniji, – tvrdi kapiten Udovičić.

Drugo poluvreme je bilo u znaku bolje igre Srbije u svakom segmentu i potpune predaje mladog grčkog tima. Zona se probijala dobrim dodavanjem centrima, stizala su isključenja,ali je ralizacija,ponovimo, bila zabrinjavajuća.

Na kraju su do upisa u zapisnik stigli i prvi strelci Prlainović i Filipović.

–Pobeda je najvažnija, možda je stigla lakše od očekivanog. Bilo je grešaka sa igračem više, dosta smo bili stegnuti.Probali smo neke akcije i nadam se da ćemo protiv sledećih rivala biti uspešniji.

Selektor Grčke Anastasios Dubas nije bio previše razočaran:

– Gde baš sa Srbijom na startu. Moj tim je mlad bez potrebnog iskustva.Nismo našli rešenja za igru u napadu a sa druge strane oni su bili vrlo snažni.

Tako je prošao prvi meč Srbije.U kamernoj atmosferi, sa dve ili tri naše zastave od zemljaka iz Bosanske Dubice. Uhvaćen je ritam, sutraje susret protiv Mađara vredan prvog mesta u grupi i plasmana u polufinale.

Bazen: Mladosti. Gledalaca: 300. Sudije: Buč (Španija) i Bervuts (Holandija). Isključenja: Srbija 5(1), Grčka 12 (3). Peterci: Grčka 1(1).

SRBIJA: Soro, Avramović, Gocić 1, V. Udovičić 4, Vapenski, D. Pijetlović 1, Nikić 3, Aleksić, Rađen 1, Filipović 1, Prlainović 2, S. Mitrović, G. Pijetlović. Selektor: D. Udovičić.

GRČKA: Calkanis, Milonakis, Papadogonas 1, Miralis 1, Delakas 1, Fudulis, H. Afrudakis 1(1), Doskas, Murikis 1, Miteludis, Gunas, Kolomvos, Galanidis. Selektor: Dubas.

Dejan Stevović

----------------------------------------------------

Protiv Mađara kao da je finale olimpijskih igara

Srbija sutra igra sigurno najvažniju utakmicu u prvom delu takmičenja na Evropskom prvenstvu u Zagrebu. Pobeda donosi, gotovo sigurno, prvo mesto u grupi, priliku za duži odmor pred duel u polufinalu. Naravno da bi pobeda protiv Mađarske, meč se igra u 16,30 č, baš lepo legla pulenima selektora Udovičića. Ali, da ne bude zabune ni neki drugi rezultat ne bi promenio ambicije srpskog sastava u Hrvatskoj – osvajanje medalje.

Mađari su promenili četvoricu igrača u odnosu na Svetsko prvenstvo u Rimu. Na golu je ponovo iskusni Seči, poverenje su dobili mladi Terek i Vamoš (ovaj drugi je rođen 1992) i Bundšuh. Nema Gergelja Kiša, golmana Gergelja, Žolta Varge i Gor-Nađa. Selektor Kemenj ima običaj da između olimpijskih igara traži pravi tim. Takav model se pokazao ispravan kada su pitanju Atina 2004. i Peking 2008. Izuzev toga tu su samo zlato na Svetskom prvenstvu u Barseloni 2003. i Svetskoj ligi 2003. i 2004.

–Neću nikakav pritisak. Meč je sigurno najinteresantniji, ali sve je podložno popravci u kasnijem delu takmičenja. Bitna je ovde svaka utakmica, ali ne želim da igrače opteretim imperativom u duelu sa rivalom sa kojim dugo vodimo velike bitke i čiji kvalitet nije sporran, – rekao je selektor Dejan Udovičić.

Kapiten Vanja Udovičić je,međutim,kategoričan:

–Pobeda nam mnogo donosi i igra mora da bude daleko sigurnija. Greške ne smeju da nam se ponavljaju.Moramo da priđemo utakmici kao da je finale olimpijskih igara i da se ponašamo kao da igramo za trofej. Pobeda nam mnogo donosi, poraz stvara situaciju u kojoj moramo drugačije da se ponašamo .

Igrači tvrde da su Mađari relativna nepoznanica.

–Iskusni Biroš sve preuzima.Meč protiv Nemačke nije pokazao pravu snagu ovog tima i sigurno je da će dati svoj maksimum kako bi nas dobili. To su vrlo dobri igrači i neće biti nijednog trenutka lako, – kaže Stefan Mitrović.

Milan Aleksić dodaje:

–Ne smemo da uđemo u utakmicu bez kontrole. Ako tako bude ne piše nam se dobro. Naravno,ako kontrola igre bude na našoj strani možemo da se nadamo pobedi.

Slobodan Nikić će biti na meti oštrih bekova Mađara:

–Imaju kvalitet i biće vrlo teško da se stigne do bodova. Očekujem dobru utakmicu. Dobijali smo ih stalno poslednjih godina i to je možda pritisak za njih. Pobeda nam donosi prvo mesto u grupi i to bi nam mnogo značilo.

D. Stevović

objavljeno: 30/08/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.