Krenite putevima velike istorije: Pet najboljih grčkih muzeja

Izvor: Scandal.rs, 04.Apr.2015, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krenite putevima velike istorije: Pet najboljih grčkih muzeja

Atina, Akropolj

Ovaj glamurozni muzej obavezno treba posetiti, jer bi bez toga poseta Atini bila nepotpuna. Postavka pokriva period od Mikene do ranohrišćanske Atine, a sama zgrada je moderno koncipirana. Recimo, dno je urađeno od stakla, pa posetioci mogu da gledaju radove arheologa. Najzanimljivije su sale s delovima friza Partenona, kao i originalne karijatide iz hrama Erehtejon.

Iraklion, Muzej Krita

Odlazak u Knosos pomalo je razočaravajuć, >> Pročitaj celu vest na sajtu Scandal.rs << jer je Minosova palata prilično uništena, a od Lavirinta gotovo da ništa nije ostalo. Zbog toga, sve najlepše od minojske kulture može da se vidi u muzeju u Iraklionu. U njemu su smeštene vaze, skulpture, freske, a figura “Zmijska boginja” i freska “Parižanka” najvažniji su delovi izložbe.

Solun, Vizantijski muzej

Kompletan prikaz svakodnevnog i duhovnog života u Vizantiji može se videti u ovom muzeju, koji je proglašen za jedan od najboljih u Evropi. Ujedno, izložba prikazuje život u Solunu. U blizini je smešten i Arheološki muzej.

Rodos, Palata velikog majstora

Palata velikog majstora sama po sebi je atrakcija, jer se nalazi u srednjovekovnom delu grada i odlično prikazuje način života vitezova reda Svetog Jovana koji su iz Jerusalima prešli na Rodos. Vrhunac su Meduzin mozaik, luksuzna soba velikog majstora i skulptura Laokona sa sinovima.

Vergina, Filipov grob

Od otkrića Troje javnost nije bila toliko uzburkana kao kada je u Vergini otkriven grob Filipa Drugog. Muzej je izgrađen tako da je potpuno sačuvana grobnica, a posetioci mogu da vide skupocenu krunu sa zlatnim žirovima, vojničku opremu, grob kraljeve mlade žene Mede, pa čak i večno počivalište Filipovog konja.

Nastavak na Scandal.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Scandal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Scandal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.