Izvor: Politika, 07.Jul.2015, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj jednočinke Janisa Varufakisa

Ponosim se omrazom kreditora prema meni, poručio je dojučerašnji ministar finansija Grčke u tekstu naizgled iznenadne ostavke

Svetske berze su juče privremeno zaustavile obaranje vrednosti evra, započeto nakon objavljivanja rezultata grčkog referenduma, i to posle vesti o naizgled iznenadnoj ostavci Janisa Varufakisa, grčkog ministra finansija. Zahvaljujući Varufakisu na ulozi protagoniste od početka pregovora Grčke sa kreditorima u februaru ove godine, zvanična Atina >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je juče istakla da se on „neumorno borio za interese grčkog naroda i odbranu stava vlade Aleksisa Ciprasa kada je reč o receptu izlaska iz krize”.

Zašto je Varufakis podneo ostavku kada su Grci na referendumu 5. jula većinom glasali baš kako je priželjkivao najuticajniji dvojac levičarske vlade?

Odgovor se nazire u objašnjenju ostavke, koju je Varufakis juče objavio na svom blogu.

„Nadljudski napor da se ispoštuje hrabri narod Grčke i slavno ’ohi’ (’ne’) podareno svim demokratama sveta tek počinje”, poručio je Varufakis, dugogodišnji profesor ekonomije u Velikoj Britaniji, Australiji, Grčkoj i SAD, poznat kao svetski stručnjak za teoriju igara.

Samo nekoliko sati ranije, ministar evropske zemlje nezabeleženo agresivnog pregovaračkog stila zvučao je drugačije. „Već od sutra, sa hrabrim ’ne’ koje nam je podario grčki narod, pružićemo ruku našim poveriocima. Zvaćemo ih jednog po jednog da iznađemo zajedničku platformu”, izjavio je Varufakis na konferenciji za štampu obučen u bež-zelenu majicu kratkih rukava.

Varufakis sam objašnjava šta se desilo između najave pozivanja „jednog po jednog poverioca” i ostavke:

„Nedugo nakon objavljivanja rezultata upoznat sam sa očekivanjima pojedinih predstavnika Evrogrupe i odabranih partnera da ne prisustvujem njihovim sastancima... Smatram svojom obavezom da pomognem Aleksisu Ciprasu... Sa ponosom ću poneti omrazu kreditora prema meni”, napisao je Varufakis, uz najavu u grčkim medijima da stručnjak oštrog jezika ostaje Ciprasov savetnik, ali iz senke.

Omraza koju spominje Varufakis bila je obostrana i negovana od samog početka pregovora.

„Politički dunsteri u EU, neupućeni u sistemsku prirodu krize, nameću programe kojima, radi spasavanja ekonomija ponosnih evropskih nacija, na njih bacaju tepih-bombe”, opisao je Varufakis u februaru na početku pregovora sa kreditorima.

Varufakisova početna pozicija bila je jednostavna platforma: Grčka je zemlja koja je gurnuta u neizdrživu humanitarnu krizu drakonskim i pogrešno utemeljenim receptom ozloglašene „trojke”, zbog kog je zemlja dospela u dugove koje nikako ne može da vrati. Kreditori su od od početka do kraja pregovora smatrali da Grčka mora da vrati sve dugove, stegne kaiš, smanji penzije, poveća poreze i izdrži. Međuprostor za debatu između Varufakisa i kolega evropskih ministara finansija tokom proleća bio je sve neprijatniji. Kreditore je javno sve više nerviralo Varufakisovo intelektualno nipodaštavanje. Varufakis nije krio da u tom uživa.

„Oni su ujedinjeni u svojoj mržnji prema meni... Ja pozdravljam tu mržnju”, poručio je Varufakis nakon samita u Letoniji , kada su ga kolege nazvale „zgubidanom, amaterom i gubitnikom”.

Evropski sagovornici Varufakisa nisu prepoznali kakav je on profil igrača. Briljantni ekonomista, Varufakis je od početka bio u stanju da proceni ne jedan nego više sledećih poteza „trojke”, opisao je Džejms Galbrajt, čuveni američki ekonomista.

Nakon okršaja u Rigi, Cipras je povukao Varufakisa sa pozicije glavnog pregovarača. Odnosi između Atine i Brisela već tada su bili na vrlo niskim granama.

„MMF treba da snosi krivičnu odgovornost za pogrešne procene grčkog privrednog rasta”. „Brisel i „trojka” su teroristi koji Grcima pokušaju da nature strah”. „Grčka demokratija odlučila je da neće odumreti tempom koji joj nameću brutalni poverioci, radije će izabrati gnev”.. – arsenal je zaostavštine Janisa Varufakisa kao grčkog ministra finansija.

„Radije bih odsekao sebi desnu ruku nego potpisao program pomoći kakav nude kreditori”, kazao je Varufakis uoči referenduma.

„Vreme je da se začarani krug iznuđenog zaduživanja i krize koja iz tog suludog programa proističe zauvek prekine”, najavio je on januaru.

Grci su 5. jula iskoračili u nepoznato, ozlojeđena i zavađena Evropa sa njima takođe. Janis Varufakis bio je protagonista pregovora Atine i kreditora. „Krug” je prekinut: Grci su pružili jedinstven otpor, kreditori su u neviđenoj pat-poziciji. Misija majstora igre Janisa Varufakisa na mestu ministra finansija Grčke završena je.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.