Izvor: B92, 29.Maj.2010, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korist od rešavanja spora oko imena

Skopje -- Evropski zvaničnici poručili su makedonskoj vladi da "izostanak rešenja za spor o nazivu s Grčkom Makedoniju lišavaju mnogobrojnih prednosti".

"To su prednosti koje bi Makedonija imala kao rezultat daljnje integracije i članstvo u EU".

U pismu funcionera EU Filea, Talera i Šacimarkakisa objavljenom u dnevnim listovima na albanskom jeziku Koha i na makedonskom jeziku Dnevnik, naglašava da će "rešavanje problema za jedan dan stvoriti veće poverenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << među investitorima nego što će to učiniti višegodšnje reklame".

Nedonošenje dugoočekivanih odluka može da bude skupo, a ovo važi i za takozvano "pitanje naziva koje je godinama bilo predmet nezavršenih diskusija između Grčke i vaše zemje", obraćaju se makedonskim vlastima najviši evropski zvaničnici.

Prema njihovim rečima, pitanje se treba rešiti pre Evropskog saveta koji se održava 17. i 18. juna.

"Ohrabrujemo lidere, kao i političku i medijsku javnost dveju zemalja da iskoriste mogućnost za rešavanje pitanja imena koju su otvorili premijeri Nikola Gruevski i Jorgos Papandreu uspostavljanjem dijaloga, a Ujedinjene nacije intenzivirale posredničke napore", naveli su u tekstu Taler, File i Šacimarakis uz poruku da očekiju punu podršku.

Zvaničnici su pismo završili porukom da je "korist od evropske perspektive daleko veća od problema koji će kompromis prouzrokovati na obe strane". Lideri dveju strana imaju političku odgovornost i jedinsvenu mogućnost da obezbede trajan doprinos stabilnosti i

prosperitetu svojih zemalja, regiona i Evrope.

"Sada je pravo vreme da se to dogodi", navedeno je u zajedničkom otvorenom pismu.

Pismo ukazuje i na to da bi rešenje spora imalo pozitivne efekte po region i EU, omogućilo poboljšanje regionalne saradnje, bezbednosti i dobrosusedskih odnosa.

Takođe, rešenje bi donelo pomake u otvaranju pristupnih pregovora, pojačalo i ulogu Grčke u regionu zapadnog Balkana korišćenjem institucionalnih mehanizama EU u skladu sa Lisabonskom dogovorom.

File, Taler i Šacimarkakis kritikovali su makedonsku vladu za propuštene prilike 2008. i 2009. kada je postojala mogućnost da se spor reši.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.