Komšije obnavljaju flotu, ali ne odustaju od polovnjaka

Izvor: B92, 12.Dec.2019, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komšije obnavljaju flotu, ali ne odustaju od polovnjaka

Podgorica -- "Jadrolinija" je nedavno kupila dva Ro-Ro broda izgrađena u Grčkoj, ne navodeći starost. Stara plovila plaćena su 5,18 miliona evra bez PDV-a.

Ministar mora, saobraćaja i infrastrukture hrvatske Oleg Butković pre mesec dana najavio je da državni brodar "Jadrolinija" kreće u obnovu svoje flote, i to da se treba okrenuti nabavki novih, a ne polovnih brodova.

Flota koja ima 51 brod prosečne je stara 28 godina. Predviđena nabavka novih brodova, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za čiju bi se gradnju mogli otimati i domaći brodograditelji, trebala je u naredne tri godine da obuhvatu 11 brodova, ali u međuvremenu "Jadrolinija" je kupila nova dva putnička i teretna broda, polovna.

Preuzimanje u Rusiji

Jedan je, prema kratkoj objavi na oglasniku javne nabave, kupljen za 2,95 miliona evra bez PDV-a, a drugi za 2,23 miliona evra, oba od firme Akvamarin Divelopments sa sedištem na Maršalskim ostrvima, a brodove bi "Jadrolinija" trebalo da preuzme u Rusiji u luci Kavkaz.

Brodovi su kupljeni bez objave konkursa, kroz pregovarački postupak, a taj model, prema "Jadrolinijinom" pojašnjenju na EOJN, odabran je zbog specifičnosti kupovine jer "polovni brod kao roba kotira na berzi robe, odnosno pojednostavljenom tržištu kupaca, prodavaca i posrednika specijaliziranim za prodaju prema unapred propisanim standardima."

Ipak, koliko su stari brodovi, iz "Jadrolinije" Poslovni dnevnik nije dobio precizan odgovor.

"Reč je o dva polovna Ro-Ro putnička broda sagrađena u Grčkoj koji kapacitetom garaže i salona, te brzinom u potpunosti odgovaraju potrebama 'Jadrolinije'", odgovorili su kratko iz Jadrolinije.

Jedan od brodova dugačak je 102, širok 18 metara, prima 500 putnika i 107 automobila, a drugi je dugačak 98, a širok 16 metara, prima 500 putnika i 140 automobila.

"U ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću da definišemo gde će ploviti, zato što su ugovorima o koncesijama definisani brodovi za svaku pojedinačnu liniju. Međutim, svojim sposobnostima ovi brodovi prikladni su u većini luka i pristaništa na Jadranu", kažu u "Jadroliniji", dodajući da će s njihovim uvođenjem u flotu odgovoriti zahtevima lokalnih zajednica za povećanjem kvaliteta usluge i opertaivnosti prometa u predstojećoj sezoni.

"U 2020. gradimo dva broda"

Što se novih nabavke brodova, poručuju da je u toku 2020. godine planirana objava konkursa za izgradnju dva broda. Za sada ne iznose detalje, ali izgledno je da će jedan od njih biti projekat za čiju je izradu pre godinu dana angažiovana kopmanija Klasis iz Splita, a koji predviđa gradnju trajekta za najzahtjevnije linije, od Splita do Starog Grada na Hvaru, Visa i Vela Luke na Korčuli te Ublija na Lastovu.

Taj brod trebao bi biti dužine 110 i širine 18 metara, moći će da primi najmanje 900 putnika i 200 kamiona i ličnih vozila.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.