Komisija zabranila koncentraciju Kostićevom Sunoku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jan.2012, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komisija zabranila koncentraciju Kostićevom "Sunoku"

BEOGRAD -

Komisija za zaštitu konkurencije objavila je rešenje, kojim zabranjuje sprovođenje koncentracije između preduzeća "Sunoko" iz Novog Sada i grčke kompanije "Helenik šugar industri" (Hellenic Sugar Industry).

Kompanija "Sunoko" sastavni je deo "MK grupe" u vlasništvu biznismena Miodraga Kostića i konkurisala je prošle godine na tenderu za kupovinu grčke kompanije za proizvodnju šećera "Helenik šugar industri" i sve do sada je čekala dozvolu Komisije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za zaštitu konkurencije o koncentraciji.

Komisija je međutim, rešenjem koje je objavila na svom sajtu, odbila predlog strukturnih mera koje je predložio "Sunoko" i zabranila koncentraciju, što praktično onemogućava kupovinu grčke šećerane.

Postupak odobrenja koncentracije pred tom državnom institucijom podrazumevao je da podnosilac prijave za odobrenje koncentracije da neke predloge, što je na kraju "Sunoko" i učinio suštinski predlažući - da izjednači veleprodajnu cenu šećera na stranom i na domaćem tržištu i da proda jednu ili dve šećerane u svom vlasništvu u narednom periodu.

Međutim, Komisija za zaštitu konkurencije je odbila sve te predloge.

U rešenju je precizirala da je "Sunoko" predložio da se obaveže da, po sopstvenoj odluci, otuđi jedan od proizvodnih kapaciteta šećera koji se nalaze u Vrbasu, Pećincima, Kovačici, Baču (trenutno u vlasništvu "Sunoka"), Žablju ili Crvenki (koji se trenutno nalaze u vlasništvu "Helenika").

Kostićeva kompanija je predložila i da se obaveže da otuđi jedan od šest proizvodnih kapaciteta šećera u roku od tri godine od dana registracije "Sunoka" kao većinskog vlasnika "Helenika" u registru privrednih subjekata u Grčkoj.

U slučaju da "Sunoko" ne uspe, uz sve razumne napore, da otuđi jedan od navedenih objekata u roku od tri godine od momenta uspostavljanja većinskog vlasništva nad grčkom šećeranom, produžava se rok za otuđenje za dodatnih godinu dana.

"Sunoko" je, takođe, predložio da mera ponašanja kompanije radi odobrenja koncentracije bude izbor jedan od dva navedena kriterijuma.

Prvi kriterijum je da cena po kojoj "Sunoko" prodaje šećer kupcima u Srbiji (u tonama) treba da bude uravnotežena sa prosečnom izvoznom cenom, uvećanom za transportne troškove do kupca u Evropskoj uniji, u gradovima gde se šećer najviše prodaje (Milano, Atina, Keln) i sve zavisne troškove (sertifikati, špediterski troškovi, osiguranje robe, skladištenje, i tako dalje).

Imajući u vidu razlike tržišta EU i Srbije, cena u Srbiji u relevantnom periodu može biti viša za najviše deset odsto.

Drugi kriterijum je da veleprodajna cena, po kojoj "Sunoko" prodaje šećer kupcima u Srbiji, bude veća onoliko puta od cene šećerne repe u Srbiji koliko je puta veća veleprodajna cena šećera u odnosu na prosečnu cenu šećerne repe u zemljama regiona (Nemačkoj, Grčkoj, Austriji) u tonama.

"Sunoko" je predložio da se dozvoli mogućnost odstupanja od veleprodajne cene na tržištu Srbije od ovako utvrđene referentne cene do najviše deset odsto.

Kostić: Nisam kriv što živim u zemlji od sedam miliona ljudi

Predsednik MK Grupe Miodrag Kostić istakao je da bi, prilikom utvrđivanja da li neka kompanija može da zloupotrebi monopolski položaj, trebalo razmotriti šta se smatra njenim relevantnim tržištem.

Za "MK grupu" to svakako nije samo srpsko tržište, jer mi izvozimo i na tržište Evropske unije, napomenuo je Kostić.

"Mi ne proizvodimo mleko, pa da smo vezani za jedno tržište. Već sada proizvodimo 250.000 tona, što je 50.000 tona više nego celokupno srpsko tržište", kazao je ovaj biznismen precizirajući da je ako se samo ti podaci uzmu u obzir "MK grupa" već "monopolista sa učešćem od 120 odsto".

"To mnogi ne razumeju, daj bože da smo monopolisti 700 odsto, jer mi i sad višak proizvodnje inače izvozimo", kazao je Kostić.

"Da li se misli da ja sa 250.000 tona mogu da budem dovoljno konkurentan nekome ko proizvodi 2,5 miliona tona. Nisam ja kriv što on živi u državi od sto miliona ljudi, a ja živim u zemlji od sedam miliona ljudi. I to se često ne uzima u obzir", ukazao je Kostić.

Prema njegovim rečima, kada se posmatra učešće njegove kompanije na tržištu treba sagledati koliko je relevantno tržište te kompanije.

Ako želimo da napravimo velike srpske kompanije, onda njima ne treba da bude cilj da zadovolje svojom proizvodnjom samo domaće tržište od sedam miliona stanovnika, već evropsko sa 500 miliona, a to se ne može učiniti ako joj proizvodnja mala.

Kostić je podsetio da Komisija već više od pet meseci razmatra zahtev za koncentraciju koji je "MK grupa" poslala i naveo da treba potražiti odgovore u Komisiji zbog čega već više meseci ne donosi rešenje.

Preduzeće "Sunoko" u većinskom vlasništvu kompanije "MK Komerc" biznismena Miodraga Kostića ima u sastavu četiri šećerane, a prijavilo se za kupovinu grčke kompanije "Helenik šugar Industri", u čijem su sastavu dve šećerane u Srbiji i pet u Grčkoj.

"Sunoko" je bio u zakonskoj obavezi da zatraži od Komisije odobrenje koncentracije, što je i učinio 9. avgusta prošle godine.

Inače, grčka vlada je raspisala prošle godine tender za prodaju 82,33 odsto akcija državne kompanije "Helenik šugar", koja osim pet fabrika u zemlji, od kojih su tri aktivne, ima i dve šećerane u Srbiji, Šajkašku- Žabalj i Crvenku iz istoimenog mesta.

Od 12 zainteresovanih kompanija, uglavnom većih evropskih ali i prekookeanskih firmi, dobre šanse imao bi i Kostić čija je ponuda već ušla u uži izbor, ali da bi dobio status ozbiljnog kupca morao bi da ima saglasnost Komisije za zaštitu konkurencije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.