Ko je oteo titulu Merkelovoj?

Izvor: B92, 08.Jul.2015, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je oteo titulu Merkelovoj?

Vicekancelar Zigmar Gabijel je po pitanju grčke krize ''tvrđi'' od kancelarke Angele Merkel, ocenjuje tabliod 'Bild' koji ga naziva ''gvozdenim Zigmarom'' .

List piše da je on u ''grčkom pokeru'' takav, pošto zna da i većina birača njegove Socijaldemokratske partije (SPD) misli na isti način.

I dok je Merkelova ''meko'' poručila da su ''vrata za pregovore sa Grčkom dalje otvorena'', Gabrijel >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je zahtevao novi početak za Atinu, kritikovao da ''politika spasa Grčke nije funkcionisala'', tvrdio da je ta zemlja ''porušila mostove'', a grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu poručio da govori besmislice..., podseća ovaj tabliod koji je od Merkelove juče tražio da u Briselu ostane ''gvozdeni kancelar''.

Gabrijel je, povodom svog stava prema Atini, rekao da bi trebalo samo pročitati pisma ljudi koja stižu u SPD pa videti, a za njega se kaže da je tako kritički raspoložen prema Atini pošto se pribojava da bi uspeh levo-radikalne Ciprasove vlade mogao dovesti do jačanja levice u Evropi, pre svega partije levice u Nemačkoj, a on to, tvrdi se, želi da spreči.

Nemačka opoziciona Levica, popularna naročito među socijalno nižim slojevima, nastala je, naime, spajanjem naslednika bivših istočno-nemačkih komunista i WASG -stranke koju su osnovali upravo Gabrijelovi ''partijski drugovi'' iz SPD, nezadovoljni socijalnom politikom bivšeg kancelara Gerharda Šredera, koja je duboko zadirala u socijalno tkivo države.

Gabrijel veruje da će on pri toj mega-temi, Grčka, moći da, pored Mekrelove, bude ozbiljno shvaćen ako govori jasno, bez obzira na otpor u sopstvenim redovima, odakle su stigle kritike na njegov račun, ocenjuju mediji.

On je siguran da njegov kurs prema Grčkoj odgovara njegovom planu da SPD pomeri više ka politickcom centru i ograniči prema levici, piše ''Bild'' i, navodeći Gabrijelove reči da je prijem Grčke u evro-zonu bilo veoma naivno, podseća da su odgovorni za to tada bili Šreder (SPD) i njegov tadašnji šef Kancelarske službe Frank-Valter Štajnmajer.

Gabrijelu se iz sopstvenih redova prebacuje da ima premalo solidarnosti prema grčkoj vladi, a analitičari kažu da je to dobro, pošto aktuelni grčki socijalzam nema ništa zajedničko sa socijaldemokratijom.

Pojedini, uticajni mediji komentarišu da je ponašanje grčkih političara u evro krizi, ''uvreda levičarskih vrednosti-poput čestitosti, pouzdanosti i bratstva'' i da je zato ispravno što Gabrijel grčku vladu veoma oštro kritikuje, čak i oštrije nego Merkelova.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.