Ko je čovek čije rešenje čekaju Makedonija i Grčka

Izvor: Press, 29.Jan.2018, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je čovek čije rešenje čekaju Makedonija i Grčka

Metju Nimic, američki diplomata i posrednik UN za spor između Atine i Skoplja u vezi s imenom Makedonije, bio je angažovan u nekoliko administracija u SAD.
Foto:b92.net
Najpre je radio za vreme američkog predsednika Lindona Džonsona, a kasnije i kod Džimija Kartera, kao savetnik državnog sekretara Sajrusa Vensa, gde se posebno bavio "kiparskim pitanjem".
U tom smilu njegovo angažovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << u aktuelnom sporu između Atine i Skoplja nije iznenađujuće, a posebno imajući u vidu da je od marta 1994. do septembra 1995. radio je kao specijalni izaslanik predsjednika Bila Klintona i posrednik upravo u rešavanju "makedonskog pitanja".

Taj je njegov angažman okončan potpisivanjem Privremenog sporazuma 1995. godine kojim su Grčka i Republika Makedonija u Ujedinjenim nacijama rešile mnoga pitanja između dve države.

Tada je Nimic postao zamenik Sajrusa Vensa, koji je u to vreme bio državni sekretar SAD, ali i lični izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija u razgovorima o preostalim otvorenim pitanjima u sporu te dve zemlje, posebno o imenu Makedonije.

U dugačkoj profesionalnoj karijeri Nimic je bio i komesar Lučke uprave Njujorka, član Zdravstvenog savetodavnog saveta u Njujorku, ali se bavio i naučnom i tehničkom saradnjom, pitanjima nuklearne eksploatacije, zaštite životne sredine i međunarodne komunikacijske aktivnosti američke vlade SAD.

Između perioda u kojima je bio angažovan u američkoj administraciji, dugo se bavio advokaturom, a bio je odgovoran i za nadgledanje američke politike u zemljama istočnog Mediterana i istočne Evrope.

Od 2017. radi kao poverenik Centralnoevropskog univerziteta u Budimpešti i poverenik Američkog univerziteta u centralnoj Aziji, u Kirgistanu.

Metju Nimic je rođen 17. juna 1939. godine u Bruklinu u Njujorku.

Inače, on danas počinje mini turneju tokom koje će dva dana najpre boraviti u Atini, a potom i u Skoplju.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.