Klasičan i neprevaziđen miris: Ruže su ponovo u modi

Izvor: Svet, 21.Mar.2017, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klasičan i neprevaziđen miris: Ruže su ponovo u modi

Čovek od davnina uživa u ruži, neguje je i uzgaja. Zahvaljujući preduzimljivim botaničarima ona je prelazila sa kontinenta na kontinent, sjedinjujući u novim sortama najbolje osobine i kvalitete.
Prema grčkoj mitologiji stvorila ju je boginja cveća Hloris, ime je dobila od boginje lepote Afrodite, a od boga vina – Dionisa, slatki nektar i miris. U istorijskim zapisima se kao prvi javni vrt ruža spominje jedan iz 306. godine pre nove ere, koji je napravio Epikur, grčki filozof i mislilac. Za stare Rimljane ova žbunasta biljka bila je simbol veselja, a verovalo se da njen miris čuva od pijanstva.

Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.