Kipar ponovo traži spas od Rusije

Izvor: Southeast European Times, 11.Jul.2012, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kipar ponovo traži spas od Rusije

Kipar, koji je snažno pogodila kriza u Grčkoj, traži dodatne olakšice. U ostalim poslovnim vestima: Bugarska prodaje vladine obveznice u vrednosti od skoro 1 milijardu evra, a MMF je zabrinut zbog visine javnog duga Srbije.

11/07/2012

Kipar je od Rusije zatražio finansijsku pomoć od 5 milijardi evra, izjavio je ruski ministar ekonomije Anton Siluanov za RBC dejli u petak (6. jula). Kipar, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << je tražio sredstva za spas i od EU, već je dobio 2,5 milijardi evra od Rusije decembra prošle godine.

***

Hrvatska, Makedonija i Srbija su zabeležile značajan pad BDP, više od 1%, od početka ove godine, kaže se u najnovijem tromesečnom izveštaju Evropske komisije o Zapadnom Balkanu, a prenosi Glas Nemačke u utorak (10. jula). U isto vreme, međutim, inflacija je usporila. Komisija očekuje recesiju u Hrvatskoj i negativan ekonomski rast od 1,2% ove godine. Očekuje se rast ekonomije Makedonije od 1,7% post, Crne Gore od 0,4% i Srbije od 0,3%,

***

Turska, Makedonija i Albanija su jedine zemlje regiona na ovogodišnjoj listi Global Retail Development Index, koju sastavlja konsultantska kompanija AT Kirni. Turska je na 13. mestu, a Makedonija i Albanija na 21. odnosno 25. mestu. Rangiranje obuhvata prvih 30 zemalja po globalnoj maloprodajnoj ekspanziji.

***

Ekonomija Albanije je opala za 0,2% na godišnjem nivou u prvom kvartalu ove godine, kako pokazuju podaci Nacionalnog instituta za statistiku objavljeni u ponedeljak (9. jula). U poređenju sa poslednjim kvartalom 2011, pad iznosi 1,2%. Lokalni stručnjaci veruju da je to posledica krize u evrozoni i loših vremenskih prilika tokom tog perioda.

***

Rumunija i Hrvatska su održale poslovni forum u Bukureštu 3. jula, kome je prisustvovao i hrvatski predsednik Ivo Josipović. Učesnici na događaju su naglasili potrebu da se iskoristi neiskorišćeni poslovni potencijal. uz primedbu da je trenutna trgovinska razmena od 270 miliona evra daleko od punih kapaciteta.

***

Srpska Naftna industrija Srbije AD (NIS) koja je u vlasništvu ruskog Gazprom njefta, namerava da otvori 40 novih benzinskih stanica u Rumuniji i još 40 u Bugarskoj do kraja ove godine, najavio je direktor NIS-a Kiril Kravčenko 3. jula. On je rekao da će ova kompanija investirati 500 miliona evra godišnje tokom naredne tri godine.

***

Direktne strane investicije (DSI) u Turskoj dostigle su 15,9 milijardi dolara u 2011, kaže se u Izveštaju o svetskim investicijama koji je izdala konferencija UN za trgovinu i razvoj u četvrtak (5. jula). Ovo predstavlja skok od 75,7% u odnosu na 2010, ističe Ozlem Ozjigit iz Asocijacije međunarodnih investitora Turske.

***

Bugarska je uspešno prodala vladine obveznice za narednih pet godina u vrednosti od 950 miliona evra po kamatnoj stopi od ispod 5%, objavilo je ministarstvo finansija 3. jula. Obveznice koštaju Bugarsku kasu 4,25% u kamatama, što je niže od 7,5% za paket koji dospeva u januaru 2013.

***

Delegacija Indijskih poslovnih ljudi je u poseti Makedoniji, Bosni i Hercegovini (BiH) i Albaniji ove nedelje u cilju unapređenja poslovnih veza i prikupljanja informacija o potencijalnoj ekonomskoj saradnji. Desetočlana grupa je posebno zainteresovana za IT, čelik, rudarstvo i naftu.

***

Javni dug Srbije je na „zabrinjavajućem“ nivou, upozorio je predstavnik MMF-a u toj zemlji Bogdan Lisovolik u intervjuu beogradskom dnevniku Politika u utorak (10. jula). Javni dug je trenutno dosta iznad 45% BDP. Ekonomska istraživanja su pokazala da su zemlje u razvoju sa nivoom duga između 40 i 45% u većoj opasnosti od prezaduženja.

(Razni izvori – 3.7.2012-10.7.2012)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.