Izvor: RTS, 16.Avg.2020, 12:32

Kipar obeležava 60 godina nezavisnosti od Velike Britanije

Kipar, podeljena ostrvska država u istočnom Mediteranu, bez velike pompe obeležava 60. godišnjicu nezavisnosti od Velike Britanije, piše portal Indeks.
"Nezavisnost je tada bila kompromis koji nijedna od sukobljenih strana nije htela ili tražila", ističe Hjubert Faustmen, profesor političkih nauka sa univerziteta u Nikoziji.

Za to mediteransko ostrvo, gde danas živi 1,2 miliona ljudi, u istoriji su se borila razna kraljevstva i civilizacije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />U moderno doba ostao je podeljen između grčkog juga i turskog severa.
Većinski grčka zajednica na Kipru, između 1955. i 1959. godine, borila se za "enosis'' - ujedinjenje s maticom Grčkom.
Kiparski Grci prihvatili su 1960. britansku ponudu da budu nezavisni, ali uz uslov da Britanija zadrži dve baze na obali ostrva. Kasnije će uslediti sukobi grčke i turske zajednice, a onda i turska invazija na sever Kipra 1974. godine.

Predaja vlasti nad ostrvom dogodila se u noći između 15. i 16. avgusta 1960. godine, podseća portal Indeks. Poslednji britanski guverner Hju Fut vlast je predao prvom kiparskom predsedniku, pravoslavnom arhiepiskopu Makariosu.
Odnosi između Republike Kipra, grčkog dela i danas članice Evropske unije, i Velike Britanije ostali su snažni i nakon proglašenja nezavisnosti.
Nezavisnošću su završeni vekovi dominacije niza vlastodržaca - od Asiraca, Persijanaca, Grka i Rimljana, do Britanaca koji su cenili strateški položaj ostrva.
Od 1. maja 2004. članica  Evropske unijeKipar je treće najveće ostrvo u Sredozemnom moru i jedno od najpopularnijih turističkih odredišta na Sredozemlju, sa više od 2,4 miliona turista godišnje.
Kipar je nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva stekao 1960. godine, a od 1. maja 2004. član je Evropske unije.
Turska je 1974. izvršila invaziju na Kipar i okupirala značajne delove ostrva, što je hiljade kiparskih Grka i Turaka pretvorilo u izbeglice. Tada je došlo do uspostavljanja delimično autonomnog režima u okupiranim delovima na severu ostrva. 
Aktuelne nesuglasice su doprinele podeli ostrva na četiri dela: Kiparska Republika na jugu, Turske Republike Severni Kipar (koji priznaje samo Turska) na severu ostrva, Zelenu liniju Ujedinjenih nacija, koja deli ostrvo na dva dela i dve suverene baze, nad kojima je Ujedinjeno Kraljevstvo zadržala kontrolu nakon proglašenja nezavisnosti Kipra. Predlagano je stvaranje države Kipar, koju bi činila dva entiteta: Grčka Republika Južni Kipar i Turska Republika Severni Kipar.
 
 
 
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.