Izvor: B92, 04.Okt.2010, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina će uložiti milijarde u Grčku

Atina -- Kineski premijer Ven Điabao kaže da će Kina stvoriti fond od pet milijardi dolara kako bi podržala grčku kupovinu brodova.

Zbog globalne ekonomske krize i konkurencije drugih balkanskih zemalja, vrednost direktnih stranih investicija u Grčkoj je pala sa 6,9 milijardi evra u 2006, na 4,5 milijarde prošle godine. Investicije iz Kine čine samo mali deo ove cifre, ako se izuzme35-godišnja koncesija, kojom se kineska kompanija Kosko 2008. obavezala da pretvori pirejsku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << luku u regionalni centar.

"Kina će uložiti veliki napor kako bi podržala grčku privredu u zoni evra", rekao je Ven posle sastanka s grčkim kolegom Jorgosom Papandreuom.

Grčka, koju je zahvatila velika ekonomska kriza, zatražila je finansijsku pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i uvela velike mere štednje.

"Kina će otvoriti fond od pet milijardi dolara za razvoj grčke brodogradnje. To je ponuda za podržavanje kupovine kineskih brodova u Grčkoj", dodao je kineski premijer.

Điabao je tokom dvodnevne posete Atini najavio velike kineske investicije u recesijom pogođenu grčku privredu.

Grčka i Kina su se obavezali na stimulisanje investicije u memorandumu o razumevanju, dok su privatne kompanie potpisale desetak dvostranih ugovora u oblasti brodogradnje, građevinarstva i turizma.

Grčkoj su, kako podseća agencija, neophodne strane investicije kako bi joj pomogle da ispuni uslove 110 milijardi evra vrednog plana za spas privrede, kojim su je

Evropska unija i Međunarodni monetarni fond (MMF) spasli od banktora. Plan, usvojen u maju, nametnuo je Atini oštre mere štednje, koje su pojačale recesiju u zemlji.

Grčki premijer Jorgos Papandreu je, u izjavi Sinhua pred Venovu posetu, rekao da je, zahvaljujući pomoći EU i MMF-a, "sada pravo vreme da se investira u Grčku".

Pratite specijal: NIS na berzi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.