Kako su MISICE izgledale NEKAD, a kako SADA - Da li nam se i kroz IZBORE LEPOTE nameće BARBIKA kao simbol ženstvenosti?

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Mar.2024, 18:31

Kako su MISICE izgledale NEKAD, a kako SADA - Da li nam se i kroz IZBORE LEPOTE nameće BARBIKA kao simbol ženstvenosti?

Poimanje lepote od doba antičke Grčke do današnjih dana prošlo je različite faze i neprestano se menjalo. Ovome svedoče i dela slikara i vajara od antičke, preko renesansne umetnosti sve do savremenog doba i fotografija žena koje viđamo u časopisima, kao i onih u muzičkim spotovima, reklamama.

Današnji standardi za žene su uzak struk, duga kosa i besprekorna koža. Od devojaka se zahteva da budu poput „savršene slike“ iako niko nije savršen. Od njih se >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << takođe očekuje da se šminkaju svakodnevno, da vežbaju, da ostanu mršave sa oblinama na pravim mestima i da budu zauvek mladolike.

Popularni film Barbie, neki smatraju veoma osnažujućim i značajnim, drugi smatraju da prikazuje lažni feminizam i ugnjetavanje muškaraca, a treći da je ovo samo jedna dugačka reklama za kompaniju koja proizvodi Barbie lutke.

Barbie lutke su zapravo jedne od najzaslužnijih stvari za to šta smatramo atraktivnim i lepim. Već od malena predstavljaju uzor” devojčicama u tome kakvo telo je lepo i ka čemu treba da teže kada je fizički izgled u pitanju. Problem sa tim je što je takav izgled nerealan i jako mali broj žena izgleda tako, a opet nikada u potpunosti.

Mnogi su se dotakli i da, upravo izbori za mis sve više popularizuju takozvani izgled Barbike.

Pa tako, ako pogledamo sinoćni izbor za "Mis univerzuma", mnogi će potvrditi da upravo pobednica, lepa Kristina Piškova iz Češke apsolutno podseća na ovu lutku.

Prirodni talasi u kosi, figura peščanog sata ili pune usne, duga ravna tamna kosa, mršavost, precizno iscrtane obrve… Ranijih decenija simbol ženske lepote bila je Merilin Monro, a danas je to Anđelina Džoli. Izbor za mis jedan je od pokazatelja kako su se ti bjuti standardi menjali vremenom.

Uspešna slikarka Suzana Žunić pre 35 godina je osvajala svojom lepotom na području cele bivše Jugoslavije, te je 1988. godine proglašena i misicom bivše države. Lepa Splićanka imala je tada samo 17 godina. Bila je tiha patnja mnogim muškarcima, ali izabrala je jednog – fudbalera Igora Štimca.

Slavica Tripunović bila je poslednja misica Jugoslavije. Davne 1991. godine osvojila je ovo laskavo priznanje.

Još tada je svoju lepotu umela da iskoristi na pravi način pa je svoju novostečenu popularnost iskoristila i oprobala se kao pevačica pod umetničkim imenom Dajana po kojem je i danas svi prepoznaju.

Tada aktuelna mis univerzuma, atraktivna Portorikanka, razoružala je sve svojim prelepim osmehom. U ovoj godini se definitivno videlo da nije favorizovan izgled popularne lutke.

Na tradicionalnom izboru za Mis Srbije 2011. godine za najlepšu je izabrana Novosađanka Milica Tepavac.

Osim lepim licem i izvajanom figurom, Milica je osvojila mnoge svojom kovrdžavom kosom.

Novoizbrana Mis Univerzuma ima 23 godine i dolazi iz Češke. Bavi se manekenstvom, a takođe je i studentkinja administracije i prava. Tečno govori čak četiri strana jezika - engleski, poljski, slovački i nemački jezik.

Srbija Danas/J.Š.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.