Izvor: Soko-zabava.info, 01.Jun.2023, 04:43

Kada treba da se koristi kolagen i kako odabrati pravi?

Da bismo mogli da razumemo zašto treba koristit kolagen i kako odabrati pravi u velikoj ponudi na tržištu, prvo treba da razumemo o čemu se radi. Najobimniji protein u našem telu jeste kolagen i on predstavlja jedan od najbitnijih gradivnih elemenata mišića i kostiju, ligamenata i tetiva, ali i same kože. Ostim toga, može se naći i u krvnim sudovima, zubima, rožnjači itd.

Potiče od grčke reči ,,kólla“ što u bukvalnom prevodu na naš jezik znači lepak.

Iako >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << ste možda čuli reklame i preporuke lekara da je on višestruko značajan i koristan za naš organizam i da se danas može naći u svakoj bolje opremljenoj apoteci, treba da znate i nekoliko osnovnih stvari kada je upotreba u pitanju.

Činjenica je da nakon 20. godine života nivo kolagena u organizmu opada, a on je i te kako značajan zbog blagotvornog delovanja koje ima na celokupno čovekovo zdravlje. Kao posledica nedostatka mogu se javiti brojni problemi koji se uglavno vezuju za bolne i problematične zglobove, na bore na licu i opšti gubitak elastičnosti kože.

Neki od vidljivih znakova da je potrebno pronaći odgovarajući najbolji kolagen na tržištu u vidu supelementacije, ili prirodnih izvora, odnose se na one koji se javljaju na koži u procesu starenja, kada ona postaje sve manje glatka i elastična. A može se odraziti i na slabljene kose i i njenih vlasi.

Prema dostupnim zvaničnim informacijama danas postoji najmanje 16 tipova, od kojih su tip 1, 2, 3 i 4 vodeći, odnosno glavni sa važnim funkcijama koje imaju za naš ogranizam i telo. Praveći razliku u ovim tipovima osnovna je polazna tačka pri izboru adekvatnog proizvoda.

Tip 1 odnosi na 90% kolagena koji se nalazi u čovekovom telu i napravljen je od gusto zbijenih vlakana koja čine strukturu kostiju, hrskavice, tetiva, vezivnog tkiva, zuba i kože. Drugi tip sastoji se od labavije vezivnih vlakana i on utiče na mekoću zglobova jer se nalazi u elastičnoj hrskavici. Tip 3 je zadužen za podržavanje strukture organa, mišića i arterija, a tip 4 pomaže pri filtraciji i nalazi se u gotovo svim slojevima kože.

Najbolje je savet potražiti od lekara ili farmaceuta ili se konsultovati direktno sa proizvođačima koji svoje proizvode nude na tržištu.

Kosti životinja najbolji su prirodni izvor kolagena, a od njih se najčešće spremaju supice i čorbice. A sva druga hrana bogata vitaminom C, prolinom i glicinom, kao i bakrom dodatno doprinosi tome.

Iako postoje brojni prirodni načini da se ovaj proteion u organizmu zadrži na optimalnom nivou, nekima je ipak potrebna suplementacija.

Na tržištu se mogu naći dva osnovna tipa supelemenata i to: hidrolizovani i želatin. Može biti u tečnom obliku ili u prahu, a u oba slučaju reč je o direktnoj upotrebi. Ljudi ih najčešće dodaju u smutije, supe, čajeve i tome slično.

Obično se uzima radi povećanja mišićne mase, kod artritisa i kod održavanja elastičnosti kože na optimalnom nivou.

Najbolji kolagen na tržištu je onaj koji najviše odgovara vašim potrebama u kojem slučaju bi savetovanje sa lekarom ili farmaceutom bilo i te kako značajno.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.