Joga i hrišćanstvo: Joga ukazuje na prevare sveta, kad vas ubede da je nešto dobro za vas VIDEO

Izvor: B92, 08.Jun.2020, 16:00

Joga i hrišćanstvo: "Joga ukazuje na prevare sveta, kad vas ubede da je nešto dobro za vas" VIDEO

Za jogu nema mesta u životu hrišćana. Poza u obliku obrnutog latiničnog V, pozdrav suncu i sve ostale joga vežbe su apsolutno nespojive sa verom Hristovom. To je poruka Sinoda Grčke pravoslavne crkve. Zašto za jogu kažu da ima štetan uticaj na dušu i duh, kakav stav o tome ima naša crkva, da li je joga samo sistem telesnih vežbi ili i duhovnih, koje svoj izvor imaju u hinduizmu?

Maja Ardalić Popov, učiteljica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << joge, ne može da veruje da se ova tema opet provlači i dodaje da je nauka pokazala da su tehnike joge korisne za zdravlje ljudi.

Gligorije Marković, paroh hrama Svetog cara Konstantina i Jelene, smatra da je joga svođenje čoveka na materijalnu stvarnost, dok ga crkva vidi dvostruko - kao duhovno-materijalno biće.

Navodi da je joga nespojiva sa hrišćanstvom jer je potekla iz duhovnog nasleđa druge religije, što podrazumeva ritualne poze te religije od drevnosti, i kao primer navodi pozdrav suncu, jer kad pozdravljamo sunce, pozdravljamo materijalno, a Hrist je duhovna svetlost.

Marković navodi da jogom hrišćani ugrožavaju svoje duhovno stanje i da je "zamka" da doživljavamo jogu kao fitnes, jer praktikovanjem joge nužno menjamo svoju duhovnost.

Dodaje da joga ukazuje na prevare ovog sveta, i kako prevara nastupa kada nas ubede da je nešto dobro za nas.

Religiolog i ​teolog Vuk Jovanović smatra da poreklo discipline ne treba da bude diskvalifikatorno i da ne vidi nespojivost joge i hrišćanstva.

Pogledajte prilog.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.