Jeftinija putarina kroz Makedoniju za naše državljane

Izvor: B92, 09.Jul.2023, 12:02

Jeftinija putarina kroz Makedoniju za naše državljane

Isti tag za putovanja kroz Severnu Makedoniju i Srbiju.

Jeftinija putarina kroz Makedoniju za naše državljane startovala je pre nekoliko dana, a isti tag uređaj važiće za putovanja kroz Severnu Makedoniju i Srbiju, saznaje Blic Biznis.

Vozači pritom dobijaju dva benefita - naplatnu rampu prolaziće brže, ali i jeftinije.

Kako su potvrdili u JP "Putevi Srbije", sistem zajedničke elektronske naplate uspešno je prošao sve testove. To praktično >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << znači da svi koji svojim autom putuju na more u Grčku mogu da koriste "brzu traku" kroz Severnu Makedniju, odnosno da sa srpskim tagom za naplatu putarine kroz susednu državu prolaze skoro bez zaustavljanja.

Putarina je na ovaj način i jeftinija šest odsto u odnosu na regularno plaćanje s obzirom na to da je putarina skoro poskupela za 14 odsto, a za vozače koji koriste tag uređaj 8 odsto.

"Sada će biti mnogo brže i kroz Makedoniju i kroz Srbiju, ali i jeftinije. Tag uređaj je moguće kupiti na mnogim mestima, i na pumpama, i u Pošti. Košta 2.022 dinara", rekao je Zoran Drobnjak, v.d. JP "Putevi Srbije".

Inicijativa je započela u septembru 2021. godine u okviru inicijative "Otvoreni Balkan". Na samitu koji je održan na Ohridu dana u junu 2022. godine, dogovoreno je uspostavljanje jedinstvenog sistema elektronske naplate putarine u Republici Srbiji, Republici Severnoj Makedoniji i Republici Albaniji, a kasnije i u ostalim zemljama koje se priključe inicijativi.

Na ovaj način, u jednom momentu građani Srbije, Severne Makedonije i Albanije će sa istim uređajem za elektronsku naplatu putarine moći da plaćaju putarinu u sve tri zemlje bez zaustavljanja.

Time će se povećati bezbednost u saobraćaju, smanjiti gužve na autoputevima i rasteretiti protok vozila na naplatnim stanicama, a građani će brže stizati do željene destinacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.